Hopp til innhold

Frykter at oljeprisen blir for høy

Med en oljepris på 70 dollar fatet, smiler markedet til oljeserviceselskapene her til lands. Nå ser det så lyst ut at olje- og gassbransjen frykter at oljeprisen blir for høy.

Vi sender direkte fra Solamøte

SE DIREKTE: Statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og andre store aktører fra næringsliv og politikk er til stede på Solamøtet på Sola utenfor Stavanger mandag.

– Jeg merker det på folkene her, det er mye lettere stemning nå enn det har vært de siste tre årene, sier Roy-Inge Nilsen, leder for klubben på Rosenberg Verft i Stavanger.

Det er arbeid nok for 700 mann i den svære produksjonshallen til Rosenberg på Buøy utenfor Stavanger sentrum. Oljeprisen er på 70 dollar fatet, og det går så bra i den tradisjonsrike bedriften at Nilsen har blitt nervøs igjen i forkant av Solamøtet som begynner mandag morgen. Statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre og andre store aktører fra næringsliv og politikk er til stedet på Sola utenfor Stavanger. Nilsen benytter anledningen til å advare.

Rosenberg verft

På Rosenberg Verft like utenfor Stavanger sentrum jobber det nå 700 ansatte. Da oljekrisen var på sitt verste i 2015 og 2016, var antallet bare 200.

Foto: NRK

Etterspørsel etter kapasitet som ikke finnes

– Nå sitter vi i denne bransjen og håper at oljeprisen ikke skal gå høyere, for da havner vi tilbake der vi har vært altfor mange ganger; nemlig at ting tar av.

Roy-Inge Nilsen

Leder for klubben på Rosenberg Verft, Roy-Inge Nilsen, håper at oljeprisen ikke skal gå høyere.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

I den verste krisetiden i 2015 og 2016 var Rosenberg nede i 200 ansatte. Nå er det mer enn tre ganger så mange på jobb.

Det ser bedre ut i oljebransjen enn det har gjort på lenge i hele landet, men når smilet blir for bredt, blir også direktør Jan Narvestad i Rosenberg nervøs for hvordan det skal gå.

Jan T. Narvestad

Direktør i Rosenberg Verfts, Jan T. Narvestad, er nervøs i disse tider.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Vi vil selvfølgelig unngå at vi får den enorme boomen som gjør at det blir en etterspørsel etter kapasitet som ikke finnes. Det vil gå på bekostning av kvaliteten, sier Narvestad.

– Vi er ikke i sommerland ennå

Sommeren 2014 lå oljeprisen på 115 dollar fatet. Året etter tippet prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet under 40 dollar for første gang siden 2008. Nå som prisene kryper oppover igjen, er mange urolige midt i gleden.

Tormod Andreassen i NHO Rogaland sammenligner det med da han var liten og den første vårdagen sto for dør i april. Ungene pleide å ta på seg shorts og T-skjorte, og løpe ut for å spille fotball. Hver gang ble de syke.

Tormod Andreassen er politisk rådgiver i NHO Rogaland

Tormod Andreassen i NHO Rogaland mener det er viktig å ha fokus på omstilling og effektivisering, selv om oljeprisen har steget.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Vi er ikke i sommerland ennå her i denne regionen. Vi må ikke glemme å ha fokus på omstilling, effektivisering og å holde prisene nede så vi er konkurransedyktige, sier Andreassen.

Vurderer nye markeder

Rosenberg og resten av leverandørindustrien skal tenke på omstilling for å kunne levere til andre bransjer enn bare olje og gass de neste fem årene, som ifølge prognosene ser ganske gode ut.

– Vi må begynne å vurdere nye markeder nå som tidene begynner å bli bedre. Tradisjonelt har vi sett på det når tidene har begynt å bli dårligere, sier Narvestad.

Klubbleder Nilsen er enig med sjefen sin, men han har vært i bedriften såpass lenge at han har hørt den visen før.

– Vi har lært. Mange ganger. Så går det noen år og plutselig glemmer vi fort, sier Nilsen.