Nesten tre ganger så mange rogalendinger tar flått-vaksine

I juni ble det påvist TBE-virus i flått i Rogaland. Viruset kan forebygges med vaksine, og den siste tiden har mange rogalendinger tatt kontakt med et vaksinekontor.

 En flått fotografert på Folkehelseinstituttet i Oslo

Flåtten kan bære med seg flere sykdommer og virus, blant annet TBE-viruset.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Marte Thomsen Mukerji

Sykepleier Marte Thomsen Mukerji ved Centrum vaksiner i Stavanger.

Foto: Lise Andreassen Hagir / NRK

– Det er mange som vil ha vaksine mot flått. Det er mye større pågang enn i fjor, sier sykepleier Marte Thomsen Mukerji ved Centrum vaksiner i Stavanger.

I juni ble det kjent at TBE-viruset, som i verste fall kan gi hjernehinnebetennelse, er funnet hos flått i Rogaland. Det har fått flere til å være føre var.

Sykepleier Marte Thomsen Mukerji har hentet flåttvaksiner som beskytter mot TBE-viruset fra kjøleskapet betydelig oftere enn tidligere den siste tiden.

– De fleste som vi ha vaksinen sier at de skal på hytta. Ungene skal være ute og leke, og foreldrene vil være sikre på at de ikke blir smittet, sier Thomsen.

Apotekforeningen: – En oppsiktsvekkende økning

Tall fra apotekforeningen viser at det så langt har blitt satt 934 flått-vaksiner i Rogaland i år. I hele fjor ble det til sammenlikning kun satt 350 flått-vaksiner.

– I Rogaland ser vi en økning på over to og en halv ganger fra i fjor til i år. Det er en økning vi ikke ser så ofte når det gjelder salg av vaksiner og legemidler, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

Flere medier har advart mot viruset som kan føre til hjernehinnebetennelse.
Vaksinekontorene mener avisoppslag om flått-vaksinen er grunnen til at så mange velger å vaksinere seg nå.

– Det er vel på grunn av det som har stått i avisene, at det nå også er påvist i Rogaland. Folk har nok blitt mer oppmerksomme på det. Jeg tror ikke så mange visste det før det sto i avisa, sier sykepleier Marte Thomsen Mukerji.

– Ingen TBE-smittende i Rogaland

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, mener det er mange rogalendinger som tar vaksinen som ikke trenger den.

– Det er ikke noe skadelig å ta den, men det kan kanskje være unødvendig. Spesielt hvis man aldri eller sjelden blir bitt av flått er det unødvendig, sier han.

– Jeg er helt sikker på at en del tar den, som ikke trenger den. Spesielt hvis det har vært avisoppslag som sier at det trengs. Vi nekter ingen, men sier ikke at det er livsnødvendig for folk i Rogaland å ta vaksinen. Faktum er at det ikke er en eneste person i Rogaland som har blitt smittet av dette TBE-viruset, legger han til.