Hopp til innhold

Slik fjerner du flåtten

Fjern flåtten med en gang, er det klare rådet fra Folkehelseinstituttet. Mange bruker feil metoder og lar flåtten sitte på for lenge. Det øker sjansen for at man blir syk.

KAN SPRE FARLIGE SYKDOMMER: Flåtten, slik den ser ut gjennom et mikroskop. Trykk på video for å se hvordan du fjerner den raskt og riktig.

På Folkehelseinstituttets laboratorium, forsøker flåttekspert Preben Ottesen å få en flått til å bite seg fast. Hensikten er å bedrive folkeopplysning. Ikke et eksempel til etterfølgelse med andre ord.

Grunnen til at han gjør det, er for å oppdra folk i hvordan man skal fjerne flåtten på riktig vis. Mange gjør det nemlig feil.

– Vi ser at det er ganske mange myter og dårlige råd, som å brenne den av, eller smøre på vaselin eller jod og vente til den slipper. Nei, få den vekk så fort som mulig, så minsker man muligheten for å få overført bakterier, sier Ottesen, som også er avdelingsleder hos Folkehelseinstituttet.

Bruk neglene

Det er en relativt enkel prosess. Ottesen har en pinsett, men det går også an å bruke neglene.

Han tar tak rundt hodet til flåtten, helt nede ved huden, og drar til så den løsner.

– Det er viktig å prøve å gripe så dypt ned mot huden som mulig, slik at man får med munndelen. Se at huden følger etter når du drar, det betyr at munndelene er med. Det man kan gjøre etterpå, er å desinfisere litt med en sårsalve. Da hindrer man verk i såret, sier Ottosen.

Slik fjerner du flåtten riktig

FLÅTTFJERNING: Huden skal følge med, slik at du vet at også munnpartiet forsvinner. Da minsker du muligheten for å få overført bakterier.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Sprer alvorlig sykdom

Får flåtten sitte fast lenge, øker faren for alvorlig sykdom. Den kan være bærer av både borreliabakterier, som kan angripe nervesystemet, ledd eller hjertet, og TBE-viruset. Et virus som i verste fall forårsake død, men også hjerne- og hjernehinnebetennelse.

Tidligere har Folkehelseinstituttet anbefalt folk som bor i utsatte områder, fra omtrent midt i Oslofjorden og sørover, å vaksinere seg.

– Vi har sagt det at dersom de ofte er ute i skog og mark, og ofte bites av flått, da kan det vurdere å vaksinere seg, sier Ottesen.

Sjekk deg etter turen

Det er også lurt å ta forholdsregler. Hver gang en har vært ute på tur i skogen, se etter flått. Så kan det være lurt å bruke langbukser.

– Det lureste trikset er å tre strømpene utenpå buksebretten, for ofte kommer flåtten inn på anklene, sier Ottesen.

Vil du se hvordan du fjerner flått, se videoen i toppen av artikkelen!

AKTUELT NÅ