Flere byer forbyr heliumballonger på 17. mai

Vil ikke at gassballongene skal forsøple og forurense.

Ballonger

Heliumballonger har vært et fast innslag mange steder på 17. mai. Nå vil MDG har et nasjonalt forbud, og flere byer har allerede satt foten ned for salg av gassballongene på kommunal grunn.

Foto: Rainer Prang / NRK

– Vi vil ikke ha salg av heliumballonger. Det har blitt for mye forsøpling, sier Egil Olsen, leder i 17. mai-komiteen i Stavanger.

Stavanger føyer seg dermed inn i rekken av byer som mener heliumballonger ikke passer sammen med feiringen av Norges nasjonaldag.

For i både Bergen, Stavanger, Haugesund og Tromsø har 17. mai-komiteene bestemt at det ikke skal selges heliumballonger på kommunal grunn under årets nasjonaldag. Dessuten har Fredrikstad forbud mot alle typer ballonger, både med og uten helium.

I Trondheim har bystyret vedtatt at ballongene kan selges, men de skal ha en vekt i enden slik at de ikke flyr av gårde, ifølge Adresseavisen.

I Oslo er ikke saken avgjort ennå, men 19. april skal 17. mai-komiteen ta opp spørsmålet. Saken skal deretter behandles i bystyret 25. april.

– Helt unødvendig

Komitéleder Olsen i Stavanger viser til at mange har engasjert seg i strandrydding og søppelplukking det siste året, og da blir det feil å tillate salg av heliumballonger.

– Mister du en ballong, så lander den som regel i sjøen, sier han.

Leif Arne Moi Nilsen

Leif Arne Moi Nilsen i Stavanger Frp og 17. mai-komiteen i Stavanger.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Ifølge komitémedlem i Stavanger, Leif Arne Moi Nilsen, var det lite diskusjon om hvorvidt heliumballonger skulle forbys eller ikke.

– Heliumballonger er helt unødvendige. De forsøpler, og inneholder dessuten en gass det er knapphet om. Det går fint an å bruke vanlig luft i ballonger, sier han.

– Hva med de ungene som har gledet seg til å få ballong på 17. mai?

– Det kan de fremdeles få, med vanlig luft i. Ballongene bør dessuten festes til en pinne, slik at de blir enklere å holde fast i, sier Moi Nilsen.

Ønsker nasjonalt forbud

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har foreslått å innføre et nasjonalt forbud mot salg av heliumballonger.

– Folk flest er lei av flyvende plastsøppel. Det vil være direkte sprøtt om noen partier ikke vil støtte dette forslaget, sier Rasmus Hansson i MDG.

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne

Rasmus Hansson i MDG.

Foto: Syver Gustavo Svensrud / NRK

Lisbet McCarroll er langt fra enig med Hansson. Hun driver firmaet Balloon Company i Oslo, og leverer ballonger til hele landet. I fjor solgte de 13.000 ballonger til blant annet foreninger og skoler.

– Det er ikke 17. mai-ballonger som bidrar til plastsøppel i Norge, men matemballasje og plastflasker. Det er den plasten vi må redusere, sier hun.

Mccarroll anslår at firmaet vil tape 15-20 prosent av årsomsetningen hvis et nasjonalt forbud blir vedtatt.

I 2017 hadde blant annet Skien, Porsgrunn, Drammen, Bodø, Kristiansand, Halden og Arendal forbud mot heliumballonger på nasjonaldagen.