Hopp til innhold

Disse asylmottakene legges ned: - Det er en tung dag

UDI legger ned 7000 mottaksplasser i Norge fordi asylstrømmen har vært mye mindre enn forventet til nå i år. 17 av mottakene som legges ned tilhører Hero.

Tor Brekke

Administrerende direktør i Hero Norge, Tor Brekke.

Foto: Alf Vidar Snæland

Se fullstendig liste over mottak nederst i saken.

– Det er 17 av våre mottak som har fått oppsigelse. Det er snakk om totalt 1875 mottaksplasser. De to siste dagene har vært tunge, sier Tor Brekke administrerende direktør i Norges største driftsoperatør, Hero Norge.

De aller fleste mottakene som legges ned er ordinære mottak.

I Rogaland er det mottaket i Karmøy som legges ned, et relativt nytt mottak. Også Hero-mottakene i Øygarden, Husnes og Førde (avdeling for enslige mindreårige) legges ned i UDI sin region vest.

– Det er 35 årsverk, altså mellom 40 og 50 ansatte, som blir rammet av dette i region vest. Totalt er det 160 årsverk som forsvinner med nedleggelsen av mottakene til Hero. Det er i overkant av 200 ansatte, sier Brekke.

LES OGSÅ: Rekordhøsten forplikter

7000 plasser

Totalt legger UDI ned 7000 mottaksplasser over hele landet fordi asylstrømmen har vært mye mindre.

– Mange av dem som kom i fjor, er no busatt i en kommune eller har returnert, sier direktør Stig Arne Thune i UDI Regionkontor Vest.

– De to siste dagene har vi hatt flere allmøter. I går fikk vi beskjed fra UDI om hvilke av våre mottak som legges ned. Vi ringte rundt til de lokale lederne og informerte om dette. Det er ganske mange ansatte som har fått beskjed når de kom på jobb i dag. Det har vært en tung stemning, sier Brekke.

– Selv om det var forventet, er flere av mottakene ganske nye. Det er ansatte som har gått inn i arbeidet med liv og lyst, men etter kort tid får de beskjed at det er slutt.

– Har dere noen avtale med UDI om at mottakene kan komme opp igjen ved en ny flyktningkrise?

– Nei, men UDI vet at hvis de ringer oss om to måneder og spør om vi vil drive litt lenger, så sier vi ikke nei, sier Brekke.

Mottakene det er snakk om i denne omgang vil legges ned 30. november eller 31. desember.

I går ble det kjent at også transittmottaket på Forus i Stavanger, som er Norges største, med all sannsynlighet ikke får fornyet avtalen sin med UDI.

Det bekrefter viseadministrerende direktør i Abri Vekst Kjartan Dirdal.

– Dette var vi forberedt på for i denne bransjen kan det skje, sier han.

Bygget er eid av selskapet Norwegian Property AS.

– Vi er i dialog om å holde huset i beredskap i tiden fremover, sier Dirdal.

Legger ned plasser på onsdag

Tidligere i sommer ble det også kjent at UDI har sagt opp de såkalte opsjonsplassene ved flere av mottakene i Rogaland og resten av Norge. Blant annet legges plasser ved Hero sine plasser Stavanger, Hå og Strand.

LES OGSÅ: Sier opp over 200 plasser i Rogaland

– Disse plassene legges ned 31. august, sier Tor Brekke.

Les hvordan det gikk da UDI skulle overbevise beboerne i Montebello om å godta et asylmottak i nabolaget: – En av mine verste dager på jobb

LES OGSÅ: UDI legger ned akuttplasser

Disse Hero-mottakene legges ned i denne omgang

HER ER HELE LISTA: UDI

NRK oppdaterer saken fortløpende med hvilke andre mottak som legges ned