NRK Meny
Normal

Firma anmeldt for menneskehandel

Fellesforbundet har anmeldt «JK Tak» til politiet for bruk av ulovlig arbeidskraft og menneskehandel. Flere latviere påstår de ikke har fått lønn på flere måneder.

Latviere har anmeldt firma for ulovlig arbeidskraft

FØLER SEG UTNYTTE: Ifølge anmeldelsen føler latvierne seg utnyttet. – De har ikke hatt penger til mat. De siste dagene før de ble sendt ut av landet denne uken, handlet jeg mat til dem, sier Helge Larsen som er distriktssekretær i Fellesforbundet.

Foto: Fellesforbundet

– De har ikke hatt penger til mat. De siste dagene før de ble sendt ut av landet denne uken, handlet jeg mat til dem, sier Helge Larsen som er distriktssekretær i Fellesforbundet.

En av arbeiderne har ikke papirene sine i orden, og ble ifølge Larsen, lovet å få det ordnet av entreprenørfirmaet «JK Tak».

– Dette er rett og slett grov utnyttelse av mennesker, som kommer til landet vårt for å jobbe, mener Larsen.

Både Arbeidstilsynet og politiet er nå inne i saken.

– Store mørketall

Fellesforbundet har sendt et lønnskrav til firmaet på over 400.000 kroner.

– Hvor lite tjente latvierne i timen?

– Det er vanskelig å svare på, for de er blitt lovet engangssummer. Mye av dette har de ikke fått, sier Larsen.

– Er dette et høyt prioritert arbeid for Fellesforbundet, med tanke på aksjonen i Stavanger i helgen som var?

– Ja, for vi vet det er mørketall her. Det er nok verre enn folk tror, sier Larsen.

Avviser all kritikk

Advokat Brynjar Meling avviser på vegne av «JK Tak» all kritikk. Entreprenørselskapet stiller seg helt uforstående til anmeldelsen fra Fellesforbundet.

Brynjar Meling

Advokat Brynjar Meling avviser på vegne av «JK Tak» all kritikk.

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

– «JK Tak» bruker underentreprenører, og latvierne var innleid til å gjøre en jobb. De har selv eget firma, og da de ikke leverte det de var leid inn for, ble betalingen holdt igjen. Det er vanlig hvis ikke en jobb blir utført som avtalt, sier Meling.

Ifølge advokaten skal latvierne tidligere ha jobbet under «JK Tak». Da skal de ha vært innleid via et firma de tidligere jobbet for.

– De er kjent med at «JK Tak» bruker underleverandører, og de er ikke hentet hit for å jobbe for mine klienter, sier Meling.

To av dem som representerer «JK Tak» har straffesaker på seg. En av dem er dømt for forsikringsbedrageri og trygdebedrageri, mens den andre har svart for en 17 siders lang tiltalebeslutning om former for bedrageri. Dommen fra Haugaland tingrett ventes om kort tid.

– Dette er veldig uheldig for firmaet. De har begge tidligere erkjent forhold som ikke var god økonomisk forretningsskikk. Det er negativt for dem at de nå er blitt anmeldt, for da kobler media til dem til de tidligere forholdene som de har lagt bak seg. De har ikke noe å skjule, sier Meling.