Hopp til innhold

Politiaksjon mot bordell i Stavanger

Politiet i Stavanger har aksjonert mot et hus der fire prostituerte rumenere har solgt sex i flere måneder. Tre rumenere i tjueårene er nå siktet for hallikvirksomhet.

Siktet for hallikvirksomhet.

Slik så et av soverommene ut da politiet gikk til aksjon mot et hus i Stavanger tirsdag formiddag.

Øyvind Haukland

Øyvind Haukland, politiadvokat ved Rogaland politidistrikt.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Politi! Åpne døra!

Fire politibetjenter kledd i sivil, går til aksjon mot et hus i Stavanger tirsdag formiddag. Flere måneder med spaning skal nå gi resultater. Og kort tid etter blir tre rumenere i tjueårene – to menn og en kvinne – arrestert.

– De er sikta etter hallikbestemmelsen 202, det å tilrettelegge og fremme andres prostitusjon. De vil bli vurdert varetektsfengsla utover dagen, sier politiadvokat ved Rogaland politidistrikt, Øyvind Haukland.

Telefonene ringte

Eskorte-nettside

Det svært enkelt å finne fram til kvinner som tilbyr sex mot betaling i Stavanger-området.

Foto: ROLV CHRISTIAN TOPDAHL / NRK

De tre som er siktet har leid huset, og har hatt fire prostituerte rumenere som har solgt sex fra hvert sitt soverom. På disse rommene fant politiet blant annet kondomer, glidekrem og sexleketøy – tydelig spor etter deres virksomhet.

Og selv om det var tidlig formiddag, ringte de siktas mobiltelefoner kontinuerlig mens NRK var der.

– Kundene er i alle aldersgrupper og fra alle yrkesgrupper, sier Narve Toppe, fagansvarlig på menneskehandel hos politiet i Rogaland.

Politiet har tatt 18 personer som har kjøpt sex i huset. De fleste av disse er anmeldt og avhørt, og har vedtatt forelegg på 15.000 kroner for sexkjøp.

– Mange av dem som er bøtelagt er såkalte «lunsjkunder», hvor vi har sett at de har kjøpt seksuelle tjenester rundt lunsjtider i ukedagene, sier Haukland, i en pressemelding.

Politiet ser ikke bort ifra at siktelsen mot de tre rumenerne kan bli utvidet til menneskehandel.

Langt flere sexannonser

På innemarkedet i Rogaland var det i fjor rundt 690 annonser hvor prostituerte solgte sex. Dette er nærmest en firedobling på 10 år. I 2004 var det cirka 200 annonser. Flesteparten av de prostituerte kommer fra Øst-Europa og Russland.

– Det er den generelle fattigdomsproblematikken i verden som gjør disse menneskene reiser nordover og søker et bedre liv, sier Randi Schulz, leder av Albertinesenteret i Stavanger.

Politioverbetjent Harald Bøhler

Politioverbetjent Harald Bøhler ved Oslo politidistrikt.

Foto: NRK

Verken i Bergen eller i Oslo har de tallfestet hvor mange prostituerte som finnes der ute.

– Per i dag har vi ikke skikkelig oversikt, sier Harald Bøhler ved Oslo politidistrikt.

Ikke så enkelt

Grunnen til det er at Oslo-politiet ikke jobber operativt mot innemarkedet for tiden, men skal ta opp arbeidet til høsten igjen. Ifølge Bøhler er det uansett ikke bare å telle sexannonser.

– Generelt sett gjenspeiler ikke antallet annonser antallet prostituerte. Samme kvinne kan ha flere annonser, sier han.