Hopp til innhold

Ber Kripos sjekke flere konkrete navn

Faren til Birgitte Tengs` fetter er glad for at Kripos skal se på drapet på Birgitte Tengs på ny. Han har flere tips til Cold case-enheten.

TENGS FORKLARING 6

Dette er stedet hvor Birgitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

– Det er glimrende at Cold case-gruppen tar saken. Selvfølgelig er vi veldige glade for at saken kanskje kan bli oppklart, sier faren til Birgitte Tengs` fetter, som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde.

Den nye cold case-enheten i Kripos skal gå gjennom det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs. Det blir enhetens første sak.

Fetteren, den nå 38 år gamle mannen, ble pågrepet og siktet for drapet på kusinen Birgitte (17) nesten to år etter at hun ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy i 1995.

Fetteren til Birgitte Tengs

FRIKJENT: To år etter at Birgitte Tengs ble funnet drept, ble hennes fetter siktet for drapet. Han ble senere frikjent.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

Den da 19 år gamle fetteren nektet først for å ha noe med saken å gjøre, men 13. mars 1997 tilsto han å ha utført handlingene. Fetteren trakk senere tilståelsen tilbake, og hevdet at den hadde kommet som følge av press i politiavhør.

– Jeg har møtt Kripos i dag, og det virker som det er ærlig og oppriktig opptatt av å løse saken, sier fetterens far.

Peker på tre–fire navn

Kripos ber om tips fra publikum når saken nå skal gås i sømmene på ny. Fetterens far sier til NRK at Cold case-enheten bør sjekke flere navn som familien mener er aktuelle.

– Erdal har sagt at de er innstilt på å ta imot tips og innspill fra familien, og det er vi glade for. Samtidig står selvsagt Kripos fritt til å avgjøre hvilke grep de vil gjøre, sier fetterens far.

– Hva bør Cold case-gruppen gjøre?

– Det er tre–fire navn som ikke er sjekket godt nok ut av saken. De navnene bør sjekkes, sier han.

Retten avviste erstatningkrav

Fetteren ble frikjent for drapet, men har i alle år etter frikjennelsen følt seg uglesett og utpekt som drapsmann.

Birgitte Tengs

Birgitte Tengs var 17 år da hun ble drept.

Foto: Privat

Han saksøkte staten, og i november startet den sivile erstatningssaken i Oslo tingrett. Fetteren tapte saken, og fikk ikke erstatning for de økonomiske tapene og påkjenningene han og familien mener de ble utsatt for i forbindelse med drapssaken.

Han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten etter straffesaken.

Stoler på uavhengig gjennomgang

Lederen av Cold case-enheten, politiinspektør Espen Erdal, har tidligere vært med på å etterforske drapet, men familien har tiltro til at Kripos ser på saken med nye øyne.

– Vi har tillit til at de gjør en uavhengig gjennomgang av saken, sier fetterens far.

Kripos starter arbeidet med saken omgående. I neste uke skal alle dokumenter i saken oversendes Kripos.

– Gjennomgangen vil utvilsomt være svært krevende og det ligger en rekke utfordringer i det å etterforske et drap som skjedde for mer enn 20 år siden, sier Erdal.