NRK Meny
Normal

Kornlageret ett steg nærmere bevaring

Senterpartitoppene jubler over at Felleskjøpet har bestemt seg for å kjøpe Stavanger Havnesilo for 50 millioner kroner, og dermed sikre at den ikke rives før politikerne har sagt sitt om beredskapslageret skal bevares.

Stavanger havnesilo
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Jeg synes det er veldig bra at planene om å gjøre kornlageret om til boliger blir stoppet. Dette gir staten og fellesskapet en mulighet til å bruke anlegget som beredskapslagring, sier Trygve Slagsvold Vedum, nestleder i Senterpartiet, til NRK.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum, nestleder i Senterpartiet

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Mandag kveld vedtok styret i Felleskjøpet Agri å kjøpe Stavanger Havnesilo fra selskapet Cermaq for 49,5 millioner kroner, ifølge Stavanger Aftenblad.

Konsernet sikrer dermed at siloen ikke blir revet før politikerne får bestemt seg om de fortsatt vil ha beredskapslager i siloen øst i Stavanger.

Dette skjer bare timer etter at Senterungdommen, SU, KrFU, Grønn ungdom, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Miljøpartiet de grønne og Natur og ungdom i dag protesterte mot Cermaqs salgsplaner. Frykten var at et en eventuell kjøper ville rive siloen for å gjøre plass til boliger.

Skal jobbe for flertall

Slagsvold Vedum og Senterpartiet skal i alle fall gjøre det de kan for at det blir flertall på Stortinget for saken.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Created by InfoDispatcher

– Vi fikk flertall for fortsatt beredskapslager før valget, men det ble stoppet av Frp og Høyre, men jeg vet at det er forståelse for beredskapstenkning også i disse partiene, sier han.

Slagsvold Vedum ber oss tenke på urolighetene i Ukraina for å forstå hvor viktig det er med et beredskapslager for korn.

– Ukraina er Europas største eksportør av hvete. De har erfart at det kan gå veldig fort å få ustabilitet i hvetemarkedene.

Vil unngå ny «smørkrise»

Nestlederen ber oss også se til «smørkrisa» for halvannet år tilbake.

– Da så vi hvor mye hamstring det ble. Det blir fort uro blant folk hvis det blir uro i matmarkedet fordi alle vil sikre seg selv. En viss beredskap gjør at vi kan skape en ro blant folk flest, hvis det skulle skje en atomulykke eller andre ting som slår ut kornproduksjonen, sier han.

Pollestad er sikker på seier

Slagsvold Vedums partikollega, Geir Pollestad, som er stortingsrepresentant fra Rogaland, er også svært glad for Felleskjøpets beslutning:

– Dette er helt fantastisk. Det viser at det nytter å stå på, sier han til NRK.

– Felleskjøpet har tatt et større samfunnsansvar enn noen hadde venta at de skulle ta, mener han.

Selv om kjøpet ikke sikrer lagring av korn foreløpig, er Pollestad sikrere på at det kommer til å bli beredskapslagring i siloene.

– Dette gir oss tid til å behandle saken på Stortinget. Og alle partiene, utenom Høyre, har dette i programmene sine, sier han.