NRK Meny
Normal

Vil ha samme busskort over hele landet

En samlet transport- og kommunikasjonskomité ber regjeringen gjøre det mulig å bruke et felles billettsystem for kollektivtransport. Forbrukerrådet jubler over vedtaket.

Buss for tog

Transport- og kommunikasjonskomiteen vil at busskortet ditt skal gjelde over hele landet. Samme om du tar tog i Oslo eller buss i Stavanger.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

I dag har Norge 16 regionale selskap som driver kollektivtransporten i sin egen region. Nå kan snart ett enkelt buss- og togkort brukes til all kollektivtransport i Norge. Forslaget kommet fra partiet Venstre.

‘BahnCard-modellen’

I transport- og kommunikasjonskomiteens vedtak står det følgende:

«Stortinget ber regjeringen ta initiativ til å etablere et felles billettsystem for kollektivtransport etter ‘BahnCard-modellen’.»

Dette er et elektronisk billettsystem som skal gjelde for hele landet. Samme ordning har vist seg å være en suksess i blant annet Tyskland.

Transport- og kommunikasjonskomiteen ber i dag Stortinget om å lage en sak på det i løpet av høsten.

Roser Venstre

Roy Steffensen

Roy Steffensen (Frp) mener et nytt felles billettsystem vil gjøre det mer attraktivt å reise kollektivt.

Foto: Frp

Eirin Sund

Eirin Sund (Ap) mener ordningen blir god for miljøet.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Jeg synes Venstre har kommet med et godt forslag, sier Roy Steffensen fra Frp, som sitter i transport- og kommunikasjonskomité.

Det samme mener hans kollega Eirin Sund som representerer Ap i samme komité.

– Det er klart at hvis vi får til et felles billetteringssystem vil det gjøre at forbrukerne vil få det mye lettere, sier Sund.

Hun tror også at et slik billettsystem vil forbedre klimaet.

– Gjør vi ting enklere, så reiser flere kollektivt, og det er bra for miljøet, sier hun.

Roy Steffensen tror også at dette vil øke bruken av kollektivtransport.

– Vi ønsker å stimulere til kollektivtrafikk ved å gjøre den mer attraktiv, og det tror jeg dette forslaget får til, sier han.

Forbrukerområdet er positive

Kolumbus buss

Snart kan du reise med Kolumbus, Ruter, AtB, Nettbuss og alle andre lokale kollektivselskap med samme kort.

Foto: Anne Lise Norheim

Forbrukerrådet jubler over vedtaket, og skriver følgende på sine nettsider:

«Forbrukerrådet har lenge hatt en drøm om en slik sømløs reise. Vi vil at alle kollektivreisende skal kunne planlegge reisen sin og kjøpe billettene helt uavhengig av fylkesgrensene. Vi er derfor veldig glad for at en samlet komité står bak et initiativ som kan bidra til at dette endelig gjennomføres.»

Men de påpeker også at det ikke er første gang Stortinget har jobbet for denne saken.

«Stortinget har hvert år siden 2006 vedtatt at det skal arbeides for et felles elektronisk billettsystem og en nasjonal reiseplanlegger. Likevel har ikke kollektivkundene verken en fungerende nasjonal reiseplanlegger eller et felles billettsystem.»

– Trenger ikke ta lang tid

Ingen av stortingsrepresentantene nrk.no snakket med kan svare på når et slikt system kan bli en realitet, men Eirin Sund tror det kan skje innenfor rimelighetens grenser.

– Nå må regjeringen gjøre slik at dette blir noe av. Jeg tenker at dette er noe som ikke trenger å ta så lang tid, men man må bruke den tiden man må bruke for å få systemet på plass, sier Sund.