NRK Meny
Normal

– En fantastisk arbeidsplass

Kårstø har vært gjennom flere utvidelser, og har femdoblet kapasiteten siden 1985. I dag feirer gassbehandlingsanlegget 30 år. Asbjørn Erdal har vært med siden starten.

Kårstø 30 år

Kårstø har siden 1985 vært svært viktig for Haugalandet og Rogaland. Se videooppsummeringen over.

Asbjørn Erdal

Asbjørn Erdal

– Det har vært en fantastisk arbeidsplass. Kjekke kolleger, spennende arbeidsoppgaver, og det har vært noe nytt hele veien, sier Asbjørn Erdal, som har jobbet på Kårstø siden anlegget kom i drift.

I dag fyller Kårstø i Tysvær 30 år. Gassbehandlingsanlegget har vært gjennom stadige utvidelser og har femdoblet kapasiteten siden 1985. Gassco er operatør, mens Statoil er teknisk driftsansvarlig på anlegget.

Framtidsoptimist

I dag arbeider rundt 1200 personer her, og hver dag går det verdier gjennom Kårstø på om lag 250 millioner kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kårstø gassanlegg i Rogaland

Kårstø gassbehandlingsanlegg i Tysvær kommune. Gassco er operatør, mens Statoil er teknisk driftsansvarlig på anlegget.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Men hva med framtiden til anlegget? Erdal er optimistisk.

– Det er fullt anlegg fram til begynnelsen av 2020-tallet i alle fall. Men det er jo et fantastisk nettverk, med fem rør som går ut og inn. Så hvis de finner mer gass i framtiden, ligger alt til rette for at den kan komme inn på Kårstø, sier Erdal.

Det har også partnerne i Johan Sverdrup-feltet fått med seg. Det er bestemt at noe av gassen fra feltet skal inn til Kårstø.

Krasjet i Gro

Veteranen er på plass på Kårstø sammen med andre dresskledde. Det er straks tid for lunsj. Historiene sitter løst. Erdal husker spesielt én episode fra åpningsdagen.

– Jeg var ute i siste liten som jeg ofte er, og sprang som gal gjennom gangene her, jeg rundet et hjørne, og der krasjet jeg i Gro Harlem Brundtland. Heldigvis kom hun seg på beina igjen, slik at hun fikk foretatt den offisielle åpningen, sier han.