– De opplever stadig å nesten bli kjørt ned

Flere barn opplever at de ikke er trygge på gang- og sykkelsti fordi voksne syklister ikke tar nok hensyn.

Ut på tur

UT PÅ TUR: Zia Alexa Veiby Da-cunda (t.v.) og Selma Tillung Østraat ved Grannes SFO er klare for å sykle på tur.

Foto: Julie Renee Buene / NRK

Vegtrafikkloven sier at alle skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom i trafikken, men for de yngste kan det være utfordrende å holde seg trygg.

– Jeg sparker ofte til skolen på sparkesykkel. Da må jeg gjennom et kryss der det kommer mange syklister forbi. De ser seg ikke for, og da kan jeg fort bli kjørt på, sier Dorthea Tjønn som går i andre klasse ved Grannes skole.

Får kjeft for å sykle

På SFO ved Grannes skole øver elevene på å sykle hver mandag. Målet er at barna skal bli trygge på skoleveien og lære å oppføre seg riktig i trafikken, for når de begynner i 5. klasse skal de sykle til skolen på egen hånd.

Selv om de har et sterkt fokus på sikkerhet, hender det ofte at barna får tilsnakk av voksne syklister når de er ute og øver. Åse Johannesen, daglig leder på Grannes Fritidshjem, opplever spesielt på Grannessletta at syklister ikke tar nok hensyn til de minste.

– Vi får kjeft for at vi ikke har nok orden på ungene. Foreldrene tør ikke la ungene ferdes alene på grunn av andre syklister, og barna sier stadig at de nesten blir kjørt ned. Det synes jeg er veldig dumt, sier Johannesen.

Syklister vil ikke bremse

Helmer Berre, prosjektleder for sykkelløftet i Stavanger Næringsforening, forstår hvorfor problemet oppstår.

– Hver gang man bremser må man bruke krefter på akselerere igjen for å få farten tilbake. Du ønsker ikke å bremse mer enn du må, og det gjør at det noen ganger kan bli små marginer når du passerer barn eller andre på gang- og sykkelsti, sier Berre.

Helmer Berre

Helmer Berre, prosjektleder for sykkelløftet i Stavanger Næringsforening.

Foto: Julie Renee Buene / NRK

Han håper det er unntaket at voksne syklister kjefter på barna, og applauderer Grannes skole for å lære barna å sykle. Samtidig vil han presisere at Grannessletta ikke bare er en skolevei, men en vei for alle.

– Det er de voksne som skal vise hensyn til barna, men det må ikke være slik at vi må sykle i gangfart, for da mister syklingen sin funksjon. Da må vi heller få bedre plass til alle ulike trafikanter, sier Berre.

første klasse

ØVING: Førsteklassingene ved Grannes SFO trener opp sykkelferdighetene i skolegården før de skal få prøve seg på gang- og sykkelstien til neste år.

Foto: Julie Renee Buene / NRK