Hopp til innhold

Mener oljeindustrien blir mindre, men bedre

Den norske oljeindustrien kommer aldri til å bli den samme igjen, mener BI-professor. Men den er i ferd med å bli bedre enn den var, ifølge BI-rapport.

Torger Reve

BI-professor Torger Reve la onsdag fram sin rapport om oljebransjens utfordringer som følge av nedgangen i oljeprisen. Arkivfoto.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det som skjer nå, er at vi har skjønt at vi må redusere kostnadene, sier Torger Reve, professor ved Handelshøyskolen BI.

Sammen med Ole Jakob Ramsøy og Marius Nordkvelde har han skrevet rapporten «Oljeprisutfordringen: Den strategiske håndteringen til oljeindustrien i Norge».

Mer konkurransedyktig etter omstilling

Rapporten blei onsdag presentert på et dialogmøte i Stavanger, med både politikere og næringslivsaktører blant tilhørerne.

Oljeprisfall og økende arbeidsledighet er ikke lenger spådommer, men virkelighet. Vi er nå inne i fase to av de dårlige tidene, mener Reve.

– Nå leiter vi etter, og er i ferd med å finne, mer kostnadseffektive måter å drive oljevirksomheten på. Det gjør oss mer konkurransedyktige. Vi kommer ikke til å ha en like stor oljeindustri i framtida, men får en mye mer konkurransedyktig industri når omstillinga er ferdig, hevder professoren.

– Noen kommer til å gå konkurs

Forskeren bekymrer seg for hvordan utenlandske oljeserviceaktører velger å angripe norske selskaper, når de ligger laglig til for hogg. De ville være synd om alle de norske blei kjøpt opp og innlemma i store, tunge internasjonale aktører, mener Reve.

– Noen kommer til å gå konkurs. De minste kommer til å bli kjøpt opp. Og når de er blitt kjøpt opp, er spørsmålet hvor mye som blir værende i Norge, og hvor mye som flyttes til Houston, legger han til.

Flere nyheter fra Rogaland