Dyster utvikling i boligmarkedet i Stavanger

Prisene faller, omsetningstiden er rekordlang og det selges færre boliger enn før. Likevel tror Eiendom Norge på en forsiktig bedring i markedet.

Boliger Stavanger

Boligprisene i Stavanger gikk ned med 0,6 prosent i juli.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Boligprisene i Stavanger gikk ned med 0,6 prosent i juli.

Boligprisene i den kriserammede oljebyen har falt med 6,3 prosent de siste 12 månedene. Regionen har en betydelig svakere boligprisutvikling enn Norge for øvrig, hvor boligprisene har steget med 8,8 prosent siste 12 måneder.

Det viser månedstallene fra eiendom Norge.

Les også: 40 prosent nedgang i boligsalget

– Vi ser at det selges ganske likt med boliger som det gjorde i juli i fjor, og vi ser at det er vesentlig lavere tilbudsside med usolgte boliger enn vi hadde for et år siden. Det begynner å nærme seg en normalisering av markedet i Stavanger, selv om det går sakte fremover.

Det sier Christian V. Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge tror på en langsom og forsiktig bedring av boligmarkedet i Stavanger.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tar fire måneder å selge

Ved utgangen av måneden var det 522 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 25,9 prosent færre enn for ett år siden.

Det ble solgt 98 boliger i byen den siste måned, en nedgang på 5,8 prosent sammenlignet med juli i fjor. Hittil i 2016 er det solgt 22,3 prosent færre boliger enn i tilsvarende periode i 2015.

Les også: Bustadprisane fell framleis på Nord-Jæren

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 130 dager, mot 51 dager i landet under ett.

– Det tar fryktelig lang tid å selge bolig i Stavanger nå

– Det er helt riktig, men det som er et lite paradoks, er at det i seg selv kan tyde på at markedet blir bedre. En snittsalgstid på 130 dager er et kraftig hopp fra måneden før. Det viser at det er ganske mange av de boligene som har ligget for salg en stund som ble solgt i juli. Det er ofte et godt tegn, at de boligene som har ligget for salg lenge, blir solgt, sier Dreyer.

Markedet snur

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster nå 3.04 millioner kroner. Da prisene var på topp våren 2013 kostet snittboligen nesten 400 000 kroner mer. Det betyr at nedgangen i Stavanger har passert ti prosent siden prisene begynte å falle.

Nå tror Dreyer at markedet snur, langsomt. Han tror på en normalisering der Stavanger kommer til å følge landet for øvrig.

– Vi kommer nok til å se oppgang i prisene i Stavanger i august, men det er mer en korreksjon av et julimarked. Så vil vi se en utflating, eller en mindre nedgang i prisene, men ikke i det tempoet som vi har sett de siste to årene, mener Dreyer.

På landsbasis steg boligprisene 0,2 prosent i juli. Justert for sesongmessige variasjoner er prisøkningen 1,0 prosent.

– Det er en sterk økning, sa Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer da han presenterte den ferske boligstatistikken i Oslo onsdag formiddag.