– Nordmenn har alltid vært veldig glade i å bake. Vi har alltid hatt store kakebord. Jeg tror dagens trend er en videreutvikling av det, sier Katrine Brevik.
Kompanjongen Chelsea Hill står bak kamerakaka, en nær tro kopi av Nikons D-700.
TV3 har hatt suksess med bakeprogrammet «Hele Norge baker», hvor Norges beste amatørbaker kåres. TVNorge-kanalen Fem har også kasta seg på bakebølgen med programmet «Kakekrigen», som er et lignende konsept.
– Krever mye øvelse
Samtidig flommer blogger og sosiale medier over med bilder av bakverk fra de tusen hjem.
Brevik og Hill, som tidligere dreiv hver for seg, tror bakeinteressen er så stor at det er grunnlag for virksomheten deres. I spesialbutikken Slikkepotten i Sandnes. skal de bake og pynte kaker på bestilling, men også selge alt tenkelig utstyr en trenger for å lage kakekunstverk hjemme på kjøkkenbenken.
- LES OGSÅ: Sjekk «hamburgeren» av sjokolade og marsipan
- LES OGSÅ: Baker en kake for hver OL-medalje
– Det krever mye øvelse, men så snart du får teken på verktøyene, er det ikke veldig vanskelig, mener Hill.
Sjokolade og vanilje
Inne i kamerakaka, som skal på kakebordet til bursdagsbarn, er det både sjokolade-, vaniljedeig og sjokoladefudge. Kaka er så dekka med såkalt sukkerpasta – en deig som kan fagres i alle tenkelige farger.
- LES OGSÅ: Syrlige kaker mest pop i 2013
- LES OGSÅ: Årets kokebok er en bakebok
Og smaken går ikke på bekostning av utseendet, mener Brevik.
– Vi bruker de beste råvarene. Og hjemme kan du bake den kaka du er vant til, og pynte den på denne måten, sier hun, og legger til at kaka må være fast.
- LES OGSÅ: Eggene trenger ikke ligge kaldt
Vanlig sukkerbrød med kremfyll går ikke så bra, men de fleste sjokoladekaker er det bare å pynte i vei på.
Blir festens midtpunkt
Kakene til Slikkepotten-duoen har en tendens til å bli grundig fotografert og lagt merke til, og det kan være vanskelig å være førstemann som skal ta et stykke og dermed ødelegge herligheten.
Brevik anbefaler likevel på det sterkeste å spise kunstverkene, sjøl om det ligger så mye arbeid bak.
– Slike kaker blir veldig ofte midtpunktet på festen, men det som er inni er så godt at det bare må smakes på, sier hun.