Hopp til innhold

TV3 svinger med kjevla mot TVNorge

Fra høsten av blir det kakebakekrig på norske TV-skjermer. TV3 ber TVNorge la være å herme etter deres TV-konsepter.

Ida Gran-Jansen, vinner av Hele Norge Baker

Ida Gran-Jansen vant første sesong av TV3-programmet «Hele Norge Baker». Fra høsten av skal også TVNorge-kanalen FEM kåre den beste kakebakeren.

Foto: TV3

I vår har TV3 hatt stor suksess med bakeprogrammet «Hele Norge baker». Kanalen skal sende enda en sesong av TV-serien, hvor de kårer Norges beste amatørbaker.

Til høsten kaster også TVNorge-kanalen Fem seg på bakebølgen når de lanserer «Kakekrigen» med Fridtjof Nilsen som programleder. De skal sende en episode hver dag fra mandag til fredag, og fem amatørbakere skal konkurrere om å vinne ukefinalen, som sikrer en finaleplass.

Konseptet stammer fra New Zealand, og TVNorge-eierne SBS spiller også inn en dansk og en svensk versjon. «Kakekrigen» skal ha en litt frekkere stil, men på lik linje med «Hele Norge baker» er poenget å kåre den beste kakebakeren.

– Verst for dem som må herme

Programdirektør Åse Bendiksen i TV3 er ikke imponert over at TVNorge velger å kjøre et bakeprogram som kan minne om deres.

– Det er bare å ønske TVNorge velkommen etter, sier hun.

Åse Bendiksen, programdirektør i TV3/Viasat4

Programdirektør Åse Bendiksen i TV3/Viasat anklager TVNorge for å være «copycats»

Foto: TV3

Hun poengterer at TV3 var først ute, og at de sitter på rettighetene til det første originale TV-formatet for bakekonkurranser, mens TVNorges konsept er noe som ligner.

– Det er jo en kakebakekonkurranse på samme måte som det vi har, med kåring av beste baker. Men sånn er TV-bransjen. De har kjøpt rettighetene til et konsept, og må få lov til å lage programmet. Å satse på egne og nye konsepter kan være tøft, fordi det krever risikovillighet, sier Bendiksen.

– Er dette en kilde til irritasjon, eller trekker dere på smilebåndet?

– Det er verst for dem som må herme etter andre. Vi kan ikke nekte dem dette, sier Bendiksen.

– Men er ikke TVNorge generelt sett flinke til å klekke ut nye konsepter?

– Jo, de finner på nye ting de også. Men vi registrerer også at de etterligner programmer som er kjente TV3-merkevarer.

Havnet i retten

Dette er ikke første gang de to kanalene er i tottene på hverandre fordi de krangler om TV-konsepter som ligner på hverandre.

I 2010 tapte ITV/Silverback/Viasat Broadcasting i den såkalte «Middagssaken» mot TVNorge/Monster. I 2009 lanserte TVNorge kjendiskokkeprogrammet «4-stjerners middag», og TV3 mente programmet lå for tett opp til deres program «Klokka åtte hos meg», som senere skiftet navn til «Celebert selskap».

TV3 saksøkte TVNorge for plagiat, men nådde ikke fram i retten.

Les mer om saken på Kampanje

I høst blir det kakekrig på TV Norge.

Fridtjof Nilsen er programleder når TVNorge-kanalen Fem fa høsten av lanserer bakekonkurransen «Kakekrigen».

Foto: Tv Norge

Åse Bendiksen sier at de ikke har noen planer om å trekke en kokkekrig for retten.

– Vi kommer ikke til å lage noe søksmål ut av dette. Men håper jo at TVNorge klarer å finne på noen originale TV-konsepter i stedet for å bare være copy cats, sier hun.

– Sånn er bransje

Prosjektleder for Fem, Nina Lorgen Flemmen, er enig i at konseptene er like med tanke på at både de og TV3 skal kåre den beste kakebakeren.

– Samtidig er det slik at bakeprogrammer er en internasjonal trend, og det er ikke unaturlig at flere kanaler har bakekonkurranser. Og vi har vist bakeprogrammer også tidligere, som «Cupcake-krigen» og «Søte fristelser».

Flemmen sier at de har jobbet med å finne et TV-konsept innen baking som har et element av konkurranse i seg.

Nina Lorgen Flemmen

Prosjektleder i kanalen Fem, Ninal Lorgen Flemmen: – Bakekonkurranser er en internasjonal trend.

– Vi takket ja da produksjonsselskapet Eyeworks sikret seg konseptet «Hottest Home Baker», og vi har fått utviklet dette videre.

– Hva sier du til påstandene om at dere kopierer andres ideer?

– Jeg vil ikke starte en debatt om hvem som var først ute, men TV3 har også gått i sporene våre. Det er en del av bransjen at man følger med på hva som er populært i samtiden.

– Så TV3s seersuksess med «Hele Norge baker» var medvirkende til at også dere ville ha en bakekonkurranse?

– Ja, det gjorde ingenting at den serien gikk bra. Men vi var allerede da på jakt etter et slikt konsept, sier Flemmen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.