Her seiler Ivar Aasen-plattformdekket mot Norge

14 tusen tonn stål forlot mandag et verft i Singapore, med Norge i sikte. Plattformdekket skal til Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen.

14 tusen tonn stål forlot mandag et verft i Singapore, med Norge i sikte. Plattformdekket skal til Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen.

Plattformdekket til Ivar Aasen-feltet forlot mandag Singapore med kurs for Norge. VIDEO: Det norske oljelselskap

Ivar Aasen-feltet ligger i Nordsjøen vest for Johan Sverdrup-feltet. Det norske oljeselskap er feltets operatør med en eierandel på nesten 35 prosent. Det er selskapets første store utbygging som operatør.

Mandag forlot dekket til plattformen som skal ligge på feltet Singapore, med kurs mot Utsirahøyden i Nordsjøen. Plattformdekket veier nesten 14 tusen tonn, er 108 meter langt og 38 meter bredt. Understellet til plattformen var på plass i fjor.

I en pressemelding skriver Det norske oljeselskap at de nå er i rute til produksjonsstart 1. desember i år.

– Det er en stor milepæl for Det norske og de mange hundre som har jobbet med dette. Det er vår svenneprøve som selskap, sier Rolf Jarle Brøske, kommunikasjonsdirektør i Det norske oljeselskap, til NRK.

– Alle måler oss på om vi lykkes med dette prosjektet, og nå har vi bevist at vi klarer å komme nesten i mål på tida og innenfor budsjettet, sier Brøske.

Platformdekke Det norske oljeselskap

Plattformdekket er 108 meter langt og 38 meter bredt. Her er det plassert med understell ved siden av Tyholttårnet.

Foto: Det norske oljeselskap

– Tilfredsstillende

– Det er alltid tilfredsstillende når vi passerer nye milepæler i et så stort prosjekt, ikke minst når vi er i rute for å nå de målene vi har satt, sier Bård Atle Hovd, direktør for Ivar Aasen-prosjektet, i pressemeldingen.

– Når plattformdekket kommer til Norge står vi foran omfattende arbeid på feltet. Det er et arbeid vi ser fram til, sier Hovd.

De totale investeringene for Ivar Aasen-utbyggingen er estimert til 27,4 milliarder kroner.

– Trøndersk landsby

Feltet inneholder rundt 204 millioner fat oljeekvivalenter, og Det norske oljeselskap mener den økonomiske levetiden for prosjektet kan bli rundt 20 år.

Drift og utvikling av feltet skal skje fra et operasjonssenter i Trondheim. Brøske sier trøndersk arbeidskraft har svært viktig i byggingen av plattformdekket.

– Vi har nesten hatt en trøndersk landsby der nede i Singapore. Flere hundre nordmenn, de fleste av dem trøndere, har bodd der i snart to år.

På sine hjemmesider skriver Det norske oljeselskap at utbyggingen vil kreve rundt 2000 årsverk.