Hopp til innhold

– Kan bety oljeutvinning i en generasjon

Statoil og Lundin jubler etter å ha fått tildelt letelisenser i den tidligere gråsonen mot Russland. Men mange av de store selskapene på norsk sokkel har ikke en gang søkt.

Tildelt leteareal i 23. konsesjonsrunde

For første gang skal det letebores i helt inntil delelinjen mot Russland. Miljøbevegelsen raser, og truer staten med søksmål. Det omstridte havområdet var tidligere kjent som gråsonen i Barentshavet.

Foto: OED

Oljeselskapene tror det kan være store forekomster av olje- og gass i de nye leteområdene i Barentshavet, som i dag ble åpnet av regjeringen.

Potensialet er stort, kanskje opp mot 1 milliard fat oljeekvivalenter. Det vil være sammenlignbart med fem felt av størrelsen til Edvard Grieg, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør i Lundin Petroleum.

Til sammenligning er ressursanslaget for Johan Sverdrup-feltet fra ca. en til tre milliarder fat.

Kristin Færøvik

Kristin Færøvik er administrerende direktør i Lundin Norge.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Hvis selskapene treffer på olje og gass i sine leteboring, tror Færøvik at oljeutvinningen kan vare i flere tiår.

– Da kan det bety oljeutvinning i en generasjon eller mer, sier hun. Lundin fikk i dag tildelt tre letelisenser, hvorav to i den tidligere gråsonen.

– Helt nødvendig for å holde produksjonen oppe

Også i Statoil er man svært fornøyd med å ha fått tildelt fem nye letelisenser, og venter å bore første letebrønn allerede neste høst.

– Hvis vi finner noe, så kan det være betydelige ressurser. Å lete i slike områder og gjøre vesentlige nye funn er helt nødvendig hvis norsk sokkel skal opprettholde sin produksjon, sier Jez Averty, Statoils letedirektør på norsk sokkel.

Paretos oljeanalytiker Trond Omdal mener det er svært viktig at regjeringen nå åpner opp nye felt for leting etter olje og gass dersom produksjonen på norsk sokkel skal holdes oppe i fremtiden.

– Det begynner å haste å finne nye volumer av gass, ellers vil gassproduksjonen falle kraftig, og det gjelder forsåvidt også for olje, sier Omdal.

Flere av de store droppet å søke

Men interessen for olje- og gassutvinning er tilsynelatende dalende på norsk sokkel.

Trond Omdal

- Kanskje det mest overraskende er at de største oljeselskapene med noen få unntak glimrer med sitt fravær, sier Trond Omdal, oljeselskaps-analytiker i finanshuset Pareto.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Mange av de store selskapene har ikke en gang søkt om utvinningstillatelser.

Det viser søkerlisten, som er offentliggjort på regjeringens nettsider. Shell trakk søknaden i april, på grunn av lav oljepris.

– Selskaper som er fraværende er selskaper som Exxon, Total og Eni. En viktig trend er at flere av de store er fraværende, og litt overraskende er det at BP, som har søkt, ikke fikk noen tildeling, sier Omdal.

Han peker på tre faktorer som en mulig forklaring på den manglende interessen.

  • Frontier exploration (det vil ta lang tid fra leteboring til faktisk produksjon)
  • Relativt lav oljepris
  • Høy sannsynlighet for å finne gass relativt til olje

Truer staten med søksmål

Miljøbevegelsen raser etter at regjeringen for første gang på mer enn 20 år har delt ut letelisenser i et nytt leteområde for olje og gass på norsk sokkel.

Både Bellona, Greenpeace, SV og Miljøpartiet de grønne slakter regjeringens tildeling av nye leteområder i Barentshavet.

Tildelingen av helt nye oljefelt er brudd på Parisavtalen og grunnlovsstridig, mener de.

AKTUELT NÅ