NRK Meny
Normal

«Byttå» er på vei bort fra Stavanger

Språkforsker Jan Hognestad ser en klar tendens til at y-ordene blir erstattet av ø-ord som bøtte, pølse, nøkkel og peanøtter.

Stavanger Oilers

«BYTTÅ HJEM I ÅR»: Oilersfansen sang om «byttå» for full hals da stavangerlaget slo Vålerenga 4-2 i den 4. finalekampen i finalespillet i går kveld. Men svært få ungdom i Stavanger sier faktisk «byttå» – de unge sier «bøtta».

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

– Oilersfansen synger at «byttå» skal hjem. Men egentlig er byttå på vei bort fra Stavanger for godt, mener språkforsker Jan Hognestad på Universitetet i Stavanger.

«Byttå» har blitt landskjent de siste årene, etter at oilerssupporterne har laget sitt eget dialektord på østlendingenes navn for kongepokalen i ishockey. Men blant unge i Stavanger er det få som nå bruker dialektord som bytte, pylse og styvler.

– Byen er inne i en dramatisk dialektendring, sier Hognestad.

Ni av ti sier ø istedenfor y

For å teste om dette stemmer tok NRK Rogaland med seg en bøtte med fem bilder til Gosen ungdomsskole i Stavanger. En og en gikk elevene inn i et rom der de fikk se bilder av følgende: pølse, nøkkel, støvel, peanøtter og bøtte.

Bøtta skal hjem

SE VIDEO: Elevene på Gosen ungdomsskole i Stavanger synger «bøtta» istedenfor «byttå». Foto: Øystein Ellingsen

For få år siden ville de fleste ungdommene i Stavanger uttalt ordene som pylsa, nyggel, styvel, peanydder og bytta. Nå er resultatet et helt annet. Ni av ti uttaler alle ordene med ø framfor y.

– Det er gamle folk som sier bytta og pylsa, sier Solveig Osjord. Hun høres sjelden ungdommer bruke de gamle dialektordene.

Språkforskeren roser oilerssupporterne

Språkforsker Hognestad roser det lille forskningsprosjektet til NRK Rogaland.

– Resultatene er helt som forventet. All honnør til oilerssupporterne som synger «byttå», for ordet er nok i ferd med å forsvinne helt fra Stavanger, sier han.

Uansett om du sier «byttå» eller «bøtta», kan kongepokalen med stor sannsynlighet havne i Stavanger i år også. For etter at Oilers slo Vålerenga 4-2 i den 4. finalekampen i går kveld, leder Oilers finalespillet 3-1 sammenlagt. Neste kamp er i Jordal Amfi i morgen.

Byttå er på vei til å bli bøtta

SE VIDEO: Slik så det ut da NRK Rogaland gjennomførte dialekttest på Gosen ungdomsskole. Foto: Øystein Ellingsen