Hopp til innhold

Flyktningene Igor og Ihor fikk fast jobb i norsk hockeyklubb

Da krigen brøt ut i Ukraina måtte Igor Vyshnevskyi og Ihor Kryvonos ta med seg en gjeng med 15 år gamle ishockeyspillere og flykte til Norge. Nå har de fått fast jobb i Stavanger Hockey.

Daglig leder i Stavanger Hockey, Ruben Smith, sammen med de nye ukrainske trenerne i klubben Igor Vyshnevskyi (35) oh Ihor Kryvonos (33)

Igor Vyshnevskyi og Ihor Kryvonos fra Ukraina kan glede seg over at de det neste året skal være trenere i Stavanger Hockey.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Endelig kan vi starte et normalt liv. Jeg har jobb, mens kona mi og datteren vår går på skolen, sier Ihor Kryvonos.

I februar i fjor var det ukrainske ishockeylaget Sdyshor 2007 på det som skulle være en helt vanlig helgeturnering i Ungarn.

Men bare 12 timer etter at laget hadde reist fra hjembyen Kharkiv, kom beskjeden om at byen var under bombing.

Da ble det plutselig ikke noe alternativ for 15-åringene og trenerne å reise tilbake til Ukraina, og de endte opp i Polen.

De ventet noen uker i Polen, før ishockeylaget Stavanger Oilers plukket opp historien om de 19 unge guttene.

Gjennom både pengehjelp og mye tilrettelegging i mottakssystemet hjalp de laget med å komme seg til Stavanger.

Der ble de tatt godt imot, og fikk også lov til å spille i den norske U16-serien, som de til slutt vant.

Igor Vyshnevskyi (35) er en av de ukrainske hockeytrenerne som nå har fått fast jobb i Stavanger Hockey.

Igor Vyshnevskyi (35) er en av to trenere som har fått fast jobb i Stavanger Hockey, som hører til Stavanger Oilers.

Foto: Odin Omland / NRK

Vet hva de står for

Nå har Stavanger Hockey, som samarbeider med Stavanger Oilers, signert trenerne Igor Vyshnevskyi og Ihor Kryvonos på permanent basis.

– Det er trenerressurser som vi kan få brukt for i vårt eget miljø, så da ansetter vi dem i et arbeidsforhold som starter etter sommeren, sier daglig leder i Stavanger Hockey, Ruben Smith til NRK.

De ukrainske trenerne trente i tillegg til det ukrainske laget, og så Stavanger Hockey sitt U18-lag til bronse i serien i fjor.

– Vi vet hva de står for ferdighetsmessig, men vi har forventninger om at de bistår oss i å utvikle spillerne våre og i tillegg står inne for klubbens verdier og utvikler mennesker, sier Smith.

Ishockeylaget Sdyshor 2007 fra Ukraina mot norske Nidaros

Hockeylaget Sdyshor 2007 vant ligaen for U16 i Norge i fjor.

Foto: Tom Edvinsen / NRK

1500 ukrainske flyktninger i fast jobb

Ifølge tall fra Nav var det ved utgangen av april 2379 ukrainske flyktninger som har jobb i Norge. 1499 av disse har fulltidsjobb.

– Dette betyr at vi både klarer å forsørge oss selv og familien. Og ikke minst se frem til fremtiden, sier en av trenerne, Igor Vyshnevskyi.

Både mange av spillerne og trenerne på Sdyshor 2007 har fått familiemedlemmene sine til Stavanger. Mange av dem har allerede klart å skape seg et liv i byen.

– Det er flotte folk rundt oss her i Stavanger Oilers, og både kommunen og ishockeyen har hjulpet oss mye. Både guttene og familiene har fått seg et vanlig liv her og har begynt på skole, sier Vyshnevskyi.

De to trenerne er født i Kharkiv, og vokste opp som naboer. Siden har de spilt hockey på samme lag, gått på samme skole og har vært trenere for Sdyshor 2007 i 10 år.

– Jeg elsker denne sporten, sier Vyshnevskyi.

Trener for ishockeylaget Sdyshor 2007 fra Ukraina

Trener nummer to, Ihor Kryvonos (33).

Foto: Tom Edvinsen / NRK

Stor verdi for klubben

Trenerne starter i august, og skal ha 100 prosent jobb i ett år. Daglig leder i Stavanger Hockey, Ruben Smith, er veldig fornøyd med ansettelsen.

– For oss har det en stor verdi. En av klubbens verdier er respekt, og at det skal være rom for alle. Det gjelder selvfølgelig også ukrainske flyktninger. Forhåpentligvis kan vi snart slutte å bruke denne betegnelsen og at de går som norske borgere, sier Smith.

Oilers - VIF

Ruben Smith har spilt 300 kamper i eliteserien i ishockey og har også deltatt i OL og VM for Norge. Nå er han daglig leder i Stavanger Hockey.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det ukrainske laget vil kommende sesong representere Forus/Sandnes i Eliteserien U18.