NRK Meny
Normal

Utbryterne tar ikke gjenvalg

Hverken de tre AP-utbryterne i Stavanger eller tidligere Venstre-topp Helge Solum Larsen vil stille til valg for en uavhengig liste til kommunevalget neste år.

Bystyret i Stavanger

Jone Andersen er en av fire politikere som i løpet av året har etablert gruppen uavhengige i Stavanger bystyre. Ingen av de fire tar sikte på stille til valg i neste periode.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Det bekrefter samtlige fire politikere overfor NRK.

De tre tidligere Arbeiderpartipolitikerne sitter i dag alle som uavhengige representanter i Stavanger.

-Det er helt uaktuelt for meg å representere en uavhengig liste til valget neste år, sier Karlsen.

Det samme sier Jone Andersen og Anne Torill Stensberg Lura. De meldte seg ut av Arbeiderpartiet høsten 2012 og har siden sittet som representant for grupperingen de uavhengige. Det gjør i dag også tidligere Venstre-topp Helge Solum Larsen.

Tre av de fire har fast plass i bystyret, men grupperingen er representert både i forhandlingsutvalget, formannskapet og i kommunalutvalget for byutvikling. I det utvalget har også Solum Larsen ledervervet.

Hilde Karlsen

Hilde Karlsen

Foto: Arild Eskeland / NRK

Ut etter bråk

Bråket internt i Arbeiderpartiet etter sist kommunevalg har sammen med de frafalte voldtektsanklagene mot tidligere Venstre-topp Helge Solum Larsen ført til en relativt uoversiktelig politisk situasjon i Stavanger i den nåværende perioden.

Hilde Karlsen og Anne Torill Stensberg Lura besluttet i november 2012 å melde seg ut av Arbeiderpartiet i kjølvannet av den interne bybanestriden og konflikter mellom ledelse og enkeltpersoner i partiet.
En måned senere valgte også Jone Andersen å melde seg ut av Stavanger Arbeiderparti etter trusler om eksklusjon, bråk og gjensidige beskyldninger.

Larsen ble med

Da Venstres Helge Solum Larsen bestemte seg for å gå tilbake til politisk arbeid etter lang tids sykemelding, sluttet også han seg til de uavhengige.

Til tross for at gruppen er liten har firkløveret hatt langt større reell makt enn antall representanter skulle tilsi.
Helge Solum Larsen sitter som leder av kommunalstyret for byutvikling og har også plass i formannskapet. Hilde Karlsen har fast plass i både forhandlingsutvalget, kommunalutvalget og formannskapet. Hun sitter også i kommunalutvalget for byutvikling. Det samme gjøre Anne Torill Stensberg Lura.
I flere saker der den politiske flertallskoalisjonen bestående av Høyre, KrF, Venstre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet ikke har vært enige, har stemmene fra de uavhengige likevel sørget for flertall.

Jone Andersen mot eget parti

Jone Andersen

Foto: NRK

Lekt med partitanke

NRK kjenner til at de uavhengige har lekt med tanken om å starte sitt eget parti foran lokalvalget neste år. Det skal først og fremt være Helge Solum Larsen som har vært pådriver. Men den tanken skal allerede ha blitt forlatt.

Hilde Karlsen – som er inne i sin andre bystyreperiode og som sitter i flere sentrale politiske fora - er klar på at det er uaktuelt for hennes del å stille til valg for et uavhengig parti. Hun gir seg dermed som lokalpolitiker i denne omgang når perioden er over.

Fått gleden tilbake

-Slik det ser ut nå er jeg ferdig når denne perioden er over. Men jeg har fortsatt glede av å drive med politikk og jeg har allerede fått noen forespørsler fra andre parti. Derfor vil jeg ikke utelukke noe i fremtiden, sier Karlsen

Hun viser til at hun er valgt inn på Arbeiderpartiets program. Derfor er det også utenkelig for henne å skifte parti i en periode.

Bestemte


Også Anne Torill Stensberg Lura er klar på veien videre:

-Å stille til valg for et uavhengig alternativ er uaktuelt, sier Stensberg Lura

Det samme sier Jone Andersen som klarte å erte på seg hele bystyregruppen da han sommeren for to år siden - og før han meldte seg ut av partiet - stemte mot sin egen bystyregruppe og sammen med flertallskoalisjonen i den omstridte skjenkesaken.

-Slik det ser ut nå kommer jeg til å ta en pause fra politikken. Å stille til valg for en uavhengig liste er ikke aktuelt, sier Jone Andersen.

Ikke vurdert

Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen

Foto: Berit Roald / NTB/Scanpix

Helge Solum larsen sier han ikke har vurdert å fortsette med politisk arbeid etter at denne perioden er over. Han viser til at de uavhenhige ikke er et parti, men et praktisk samarbeid mellom selvstendige representanter.

Larsen gikk lenge sykemeldt etter at han ble anmeldt og beskyldt for voldtekt etter fylkesårsmøte i Venstre i februar 2012.
Saken ble henlagt både av politiet og riksadvokaten og Solum Larsen gikk tilbake til sitt politiske arbeid som folkevalgt i vinter - nå som en del av den uavhengige grupperingen i bystyret i Stavanger.

Til orientering

-Jeg har ikke vurdert å fortsette med politisk arbeid. Jeg bruker tiden min nå på de politiske sakenes innhold og da særlig det som gjelder boligbygging og transportløsninger, skriver Solum Larsen i en mail til NRK.

Når NRK spør om det betyr at at han gir seg med politisk arbeid i Stavanger etter denne perioden eller om han har vurdert å melde seg inn i et annet parti eller gå tilbake til Venstre, skriver Solum Larsen.

-Mener jeg allerede har besvart dette. Forslagene dine tar jeg til orientering.