NRK Meny
Normal

AP-utbrytere slutter seg til høyresiden

Hilde Karlsen og Anne Torill Stensberg Lura blir med i flertallskoalisjonen i Stavanger Bystyre.

Hilde Karlsen, Anne Torill Stenberg Lura

Hilde Karlsen og Anne Torill Stensberg Lura blir med i flertallskoalisjonen i Stavanger Bystyre.

De to utbryterne fra Arbeiderpartiet meldte torsdag kveld at de blir en del av flertallet i bystyret. Det innebærer et samarbeid med Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet.

Overgangen betyr at flertallet nå består av 36 representanter mot mindretallets 31.

Hilde Karlsen og Anne Torill Stensberg Lura meldte seg ut av Arbeiderpartiet etter bråk og konflikter i fjor høst. Da utmeldingen kom, sa Hilde Karlsen følgende til NRK:

Les også: Vil ha ro i partiet før valkampen

– Jeg har dessverre kommet til et punkt der det ikke lenger er mulig å jobbe med politikk for byen og regionen sitt beste innenfor Arbeidarpartiets rammer. Jeg opplever at det politiske spillet er viktigere.

– Får samarbeidspartnere å diskutere saker med

Nå sier Karlsen at hun og Anne Torill Stensberg Lura har inngått en avtale med flertallspartiene om å delta i budsjettsamarbeidet.

Hilde Karlsen

Hilde Karlsen vil blant annet fortsette kampen for bybane i Stavanger Bystyre.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Vi får samarbeidspartnere å diskutere saker med. Vi har sett i de fire månedene siden vi gikk ut av Arbeiderpartiet at det er vanskelig å drive politikk uten at du kan samarbeide med noen, sier Karlsen.

Hun sier at den politiske årsaken til at de to går inn i budsjettsamarbeidet er ønsket om å bidra positivt til utviklingen i regionen.

– Har ikke gitt opp kampen om bybane

Hilde Karlsen sier hun forstår at samarbeidet med partiene på høyresiden kan oppfattes som et svik mot Arbeiderpartiet.

– Jeg er sosialdemokrat i hjertet mitt. Da jeg gikk til det skrittet å melde meg ut, så sa jeg og at jeg skulle stå på Arbeiderpartiet sitt partiprogram som jeg ble valgt inn på i bystyret. Det gjorde jeg og i forrige periode, og da var Arbeiderpartiet i et budsjettsamarbeid. Det er ikke vesentlig forskjell på dette og det jeg gjorde i fire år i forrige periode, sier hun.

Les også: – Aldri hatt en lignende situasjon

Les også: Tvinges ut av Arbeiderpartiet

Karlsen nevner disse politiske målene for deltagelsen i budsjettsamarbeidet:

– Vi ønsker å bidra til å få økt boligbyggingen. Vi ønsker å få et høyverdig kollektivsystem på plass. Vi har ikke gitt opp kampen om bybane ennå. Så handler det om at vi ønsker å få til mer sosial boligbygging. Det kan man få til i et budsjettsamarbeid sammen med de andre flertallspartiene, sier hun.

Framlegging av stavangerbudsjettet 2012

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø mener at det som har skjedd gir flertallet i Stavanger et sikrere styringsgrunnlag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Glad for styrket flertall

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø mener at det som har skjedd gir flertallet i Stavanger et sikrere styringsgrunnlag.

– Det er klart at opposisjonen kan fortsatt komme med innspill. Vi vil alltid lytte til opposisjonens forslag, men det er klart at som ansvarlige for et budsjett i Stavanger kommune, så har vi fått styrket vår posisjon. Det er noe som jeg som ordfører er veldig glad for, sier Sagen Helgø.