Hopp til innhold

Landets største mannsbastion?

Stavanger-regionen er landets dårligste storbyregion når det gjelder likestilling. Oljenæring og kultur får skylda.

Stavanger sentrum

Stavanger kommer dårligst ut i landet når det gjelder likestilling.

Foto: Per Thime/NRK

En tidlig morgen på Stavanger lufthavn Sola er det de dresskledde menn som rår. Sju av ti som reiser denne dagen er menn, og sånn er de stort sett hele året.

– I gjennomsnitt ligger vel antall menn som reiser fra vår lufthavn på omtrent 63 prosent, og det er et stabilt tall gjennom hele året, sier forretningsutvikler i Avinor, Harald Kvernstrøm.

Les også: Anklager UDI for kjønnsdiskriminering

Kvinner yter service

På resten av flyplassen er det kvinner som sitter bak skrankene, ofte stort sett kvinnelig kabinbesetning og det er kvinner som vasker. Det er kvinnene som yter servicen, men mennene som reiser.

– Ja, det er som regel menn på forretningsreiser som har kort oppmøtetid og vil komme seg av gårde på flyet, sier Kvernstrøm.

Sola flyplass

Det er stort sett godt med trafikk på Sola lufthavn, men på forretningsavgangene er det helt klart flest menn som reiser sier Avinor.

Foto: Vibecke Skandsen / NRK

Det er ingen tilfeldighet at det nettopp på Sola er dresskledde menn som råder en tidlig morgen. Det er nemlig sør- og Vestlandet hvor likestillingen er dårligst forteller forsker ved forskningsinstituttet Iris, Atle Blomgren.

– Stavangerregionen, sammen med Kristiansandsregionen skårer klart lavest av de seks storbyregionene.

– Hva slags konsekvenser får det?

– For det første får vi ikke utnyttet den kvinnelige delen av arbeidsstyrken. For det andre kan det være et problem at vi ikke tiltrekker oss den arbeidskraften som forventer et likestilt arbeidsmarked, sier forskeren.

Les også: Solberg ga råd til sørlandskvinner

Tromsø på topp

Forskerne ved Iris brukes et skåringssystem for likestilling hvor 1 er det beste, og 0 er verst.

Av tolv ulike kategorier skårer Stavanger lavest på sju mulige. Også Kristiansand gjør det dårlig, og totalt sett lander de to regionene på samme poengsum, 0,67.

I andre enden av skalaen er det nord og øst som gjør seg gjeldende. Oslo og Tromsø er begge på topp med 0,75 poeng, mens Tromsø ligger klart på topp helt siden 2005.

Bergen og Trondheim har lagt seg midt på treet i undersøkelsen, men skiller seg begge ut når det gjelder kvinner som er ute i jobb. Her er det bare Tromsø som er bedre.

Bergen var en av de dårligste ved forrige måling, men har denne gangen klart å rykke fra Stavanger og Kristiansand.

Jobber deltid

I dag tar flere kvinner enn menn høyere utdanning, men likevel tjener menn i snitt mer. 78 prosent av kvinnene i Stavangerregionen er i arbeid, men en tredjedel av disse jobber ikke fullt, men deltid.

– Hvorfor er det sånn?

Det er umulig å slå fast ut ifra vår rapport. Men noe spekulerer i om det med kulturen å gjøre, det kan også være næringsstrukturen. Om man har mange høyt lønnede i oljeindustrien, så er det kanskje sånn at den ene ektefellen ikke trenger å jobbe fullt, sier Blomgren.

Les også: – Det gjelder å brette opp ermene. Litt motstand er ikke farlig.

Kvinner bestemmer hjemme

Det er oftest i arbeidslivet at forskjellen slår kraftig ut, hjemme er det fremdeles kvinnene som har økonomioversikten, og det de som har siste ordet når det gjelder blant annet bilkjøp.

Les også: Blir syke av diskriminering

– Kvinner søker sikre familiebiler. Det er de som verner om familien, det virker som om de er mer trygge på de tingene, forteller selger ved Kverneland bil på Forus i Sandnes, selger Kjell Petter Sola.

– Hvem bestemmer til slutt?

– Kvinnen, ingen tvil om det. Sånn er det bare.

Er vi for dårlige på likestilling?

Flere nyheter fra Rogaland