Hopp til innhold

Alexandra Lind om eksklusjonene: – Trist, men nødvendig

SANDNES/OSLO (NRK): Etter et krisemøte sent onsdag kveld, vedtok sentralstyret at seks medlemmer i lokallagene i Sandnes og Oslo må ut av bompengepartiet. – Trist, men nødvendig, sier Alexandra Lind.

Alexandra Eva Lind

Alexandra Lind ble kastet ut av lokallaget i Sandnes, men sentralstyret tok henne inn i varmen igjen.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

I vedtaket går det fram at Ellen Karin Moen og Jon Hov i FNB Sandnes, og Daniel Stephanek, Jan Eriksen, Elisabeth Velle Andersen og Kikki Christel Nyhagen i FNB Oslo alle er ekskludert for å ha jobbet imot partiets interesser, ifølge pressemeldingen.

Alexandra Lind som først ble kastet ut av lokallaget i Sandnes, inntil sentralstyret opphevet eksklusjonen, sier til NRK torsdag ettermiddag at hun synes det er trist alt som har skjedd.

Frode Myrhol på valgvake

EKSKLUDERER MEDLEMMER: Bompengepartiet FNB har vedtatt at seks medlemmer i lokallagene i Sandnes og Oslo er ute av partiet. Partileder Frode Myrhol mener hovedstyret har handlet rett med de ferskeste ekskluderingene.

Foto: Jan Inge Haga / Stavanger Aftenblad

– Men jeg har full tillit til at sentralstyret har tatt en riktig avgjørelse. De har nok ikke hatt noe annet valg, sier Lind.

– Hvordan ser du for deg at din posisjon blir i partiet framover?

– Jeg aner ikke noe akkurat nå, jeg må bare avvente og se hva som skjer.

– Får du likevel plass i formannskapet i Sandnes?

– Det vet jeg ikke noe om ennå.

Alexandra Lind sier at hun har måttet ha en torsdag i fred og ro, og med avslått mobil i en lang periode, etter veldig mye mediekjør den siste tiden.

Krisemøte

Vedtaket ble gjort i et ekstraordinært styremøte onsdag kveld. Da satt sentralstyret i krisemøte for å håndtere konfliktene som har oppstått den siste tiden.

Leif Høybakk, som er medlem av sentralstyret i FNB sier til NRK at det var umulig å samarbeide med Moen og Hov i Sandnes.

– De har ekskludert et medlem uten å komme med en begrunnelse, de har nektet å møte oss flere ganger, og de har avlyst avtalte møter, sier han.

Ikke overrasket

Høybakk mener det er snakk om en maktkamp.

– Vi er nødt til å gjøre noe når partiet nasjonalt blir skadelidende på grunn av bråk, maktkamp og elendighet, sier han.

Nestleder Per Løvaas i FNB Sandnes sier han ikke er overrasket over ekskluderingen av sine to medlemmer.

– Nå venter vi på en avklaring om hvem som skal gjøre hva, sier han.

Ellen Karin Moen

Gruppeleder Ellen Karin Moen i FNB Sandnes er blant seks medlemmer som er ekskludert av sentralstyret.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Fire i FNB Oslo ekskludert

Ifølge pressemeldingen skal de seks ekskluderte også ha satt partiet i et dårlig lys med sine handlemåter og uttalelser om personer og partiet, samt motarbeidet FNB sentralt.

I Oslo har konflikten blant annet gått ut på at ledelsen sentralt i FNB ville nekte et lokallag å bruke partiets navn og logo.

Saken var oppe for retten på selveste valgdagen 9. september, men det endte med at FNB-ledelsen tapte hos Oslo byfogdembete.

– Vi hadde håpet dommen skulle skape ro i Oslo. Men det har ikke skjedd. De har fortsatt med å bruke navnet vårt og oppfører seg som om ingenting er endret. Det kan vi ikke akseptere, sier Høybakk.

Partileder Frode Myrhol i FNB sier det er hovedstyrets oppgave å sette ned foten når de mener medlemmer går for langt internt i partiet.

– De som ikke ønsker å være med på strategien som er lagt, og som ikke vil leve opp til de etiske normene våre, de får heller finne noe annet å gjøre. De har ikke plass i FNB, sier han.

Brakvalg og konflikter

I pressemeldingen torsdag skriver sentralstyret også at de bekrefter vedtaket om reversering av ekskluderingen av Alexandra Eva Lind, og at Lind skal representere FNB Sandnes og FNB Rogaland de neste fire årene.

Alexandra Lind

Alexandra Eva Lind er tatt inn i FNB-varmen av sentralstyret.

Foto: NRK

Kun dager etter at valget var over, fikk Alexandra Lind brev med beskjed om at hun var ekskludert fra FNB.

Det skjedde etter at lokallaget i Sandnes gjorde et sterkt valg med 9,1 prosent oppslutning. Og i front sto Lind som fikk 600 personstemmer. Det gjorde at hun rykket forbi Ellen Karin Moen, og opp på førsteplass på listen til FNB i Sandnes.

Etter eksklusjonen av den populære bompengepolitikeren, valgte sentralstyret i partiet å omgjøre vedtaket.

Kikki Christel Nyhagen

Kikki Christel Nyhagen i Oslo FNB er ekskludert.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Offentlig skittentøyvask og e-poster som ble delt

Det er det ikke første gang sentralstyret har gjort. Også etter en konflikt i partiets lokallag på Klepp, ble Aina Elise Larsen Grude ekskludert. Dette vedtaket ble også omgjort sentralt.

Noe som førte til masseutmeldinger fra lokallaget. Totalt 15 stykker.

Lokallaget i Sandnes valgte å overse sentralstyrets beslutning om å ta Alexandra Lind inn i varmen igjen. De nektet å endre sitt vedtak.

Samtidig ble interne e-poster lekket og den offentlige skittentøyvasken herjet på Facebook. I en e-post ble Lind omtalt som «Frøken megafon» av sin egen gruppeleder Ellen Karin Moen.

Det førte til at medlemmene i lokallaget sa at nok var nok. De ville kaste styret og samlet inn underskrifter.

Flertallspartiene Sandnes

Det var blomster, gratulasjoner og brede smil da flertallspartiene presenterte sin politikk etter valget i Sandnes. Pål Morten Borgli (Frp), Stanley Wirak (Ap), Laila Espedal (Sp) og Ellen Karin Moen (FNB) sto i bresjen for samarbeidet. Nå er Moen ute av FNB.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– En hån mot velgerne

Til NRK sa Lind følgende:

– Jeg er lei meg på velgernes vegne, at de må være vitne til dette kaoset. Det er flaut og en hån mot dem.

Tidligere denne uken valgte lokallaget å sende ut en pressemelding der de presiserte at alle bånd til Lind nå er brutt.

Det var dråpen som fikk begeret til å renne over for partiets sentralstyre.

Flere nyheter fra Rogaland