Hopp til innhold

Norsk sølv i Bocuse d'Or: – Dette er det villeste man kan være med på som kokk

Filip August Bendi og det norske laget stakk av med 2. plass i Bocuse d'Or Lyon. Det er den trettende utmerkelsen til Norge i mesterskapet.

Filip August Bendi og det norske laget stakk av med 2. plass i Bocuse d'Or Lyon. Det er den trettende utmerkelsen til Norge i mesterskapet.

Filip August Bendi og det norske laget stakk av med 2. plass i Bocuse d'Or Lyon. Det er den trettende utmerkelsen til Norge i mesterskapet.

I Lyon konkurrerte noen av verdens beste kokker fra 24 ulike land om den prestisjetunge prisen.

Og på andre plass: Filip August Bendi fra Sandnes.

– Dette er det villeste man kan være med på som kokk. Det er Mount Everest, sier Bendi til NRK.

Se video av prisutdelingen her:

Filip August Bendi

Filip August Bendi fra Sandnes tok sølv i VM i kokkekunst.

Foto: Stian Broch

– Fantastisk

Bocuse d'Or, verdensmesterskapet i kokkekunst, blir ofte omtalt som verdens vanskeligste kokkekonkurranse.

Danmark stakk av med seieren. Ungarn tok tredjeplassen.

– Dette er helt fantastisk. All ære til teamet mitt og den jobben som er lagt ned i dette. Bocuse d'Or er et sirkus, sier Bendi til NRK.

Han beskriver opplevelsen i Lyon som fantastisk, og er fornøyd med sølv. Han beskriver deltakelsen som en drøm som har gått i oppfyllelse.

– Jeg har jobbet mot dette i veldig mange år. Å få lov til å stå her å representere Norge er noe jeg har drømt om lenge, sier han.

Bendis 21 år gamle assistent (commis), Leon Haarberg Nilsen fra Trondheim, ble kåret til beste commis under prisutdelingen.

Med på laget var også Christopher W. Davidsen i rollen som coach. Han har tidligere vunnet sølv i mesterskapet.

Leon Haarberg Nilsen

Leon Haarberg Nilsen ble kåret til beste assistent (commis) under prisutdelingen i Bocuse d'Or.

Foto: Stian Broch

Norske vintertradisjoner

Startskuddet for selve konkurransen gikk kl. åtte om morgenen på søndag.

Etter fem og en halv time med intensivt arbeid ble den første treretters barnemenyen ved navn «Gresskar-lykkeland» servert.

Oppgaven var å først presentere en treretters barnemeny basert på fransk gresskar. Deretter en fatrett bestående av breiflabb, blåskjell og kamskjell fra Skottland. Resten av råvarene i menyen tok lagene med selv til konkurransen. Det norske lagets tema var norske vintertradisjoner.

Se bilder av rettene:

Bocuse D'or barnemeny forrett.

Barnemeny forrett med gresskarplomme.

Foto: Tom Haga
Barnemeny hovedrett, gullegg med gresskarstaver.

Barnemeny hovedrett, gullegg med gresskarstaver.

Foto: Tom Haga
Barnemeny dessert, frosset minigresskar.

Barnemeny dessert med frosset minigresskar.

Foto: Tom Haga / Tom Haga
Fatrett bestående av breiflabb, blåskjell og kamskjell.

Fatrett bestående av breiflabb, blåskjell og kamskjell.

Foto: Tom Haga
Hel breiflabb fra fatretten.

Hel breiflabb fra fatretten.

Foto: Tom Haga
Fatrett slik dommere får den

Fatretten slik dommerne fikk den servert.

Foto: Tom Haga

Fornøyd Bendi

Bendi fikk velge råvarer først, og uttalte til Nordicfoodlive at han brukte lang tid på å velge råvarer.

Han var veldig fornøyd med egen innsats.

– Det har gått akkurat som planlagt. Vi har kost oss, og vi har laget god og ekte mat. Jeg er usikker på hva som kunne gått særlig bedre. Jeg tror det kan gå hele veien, sa Bendi til Nordicfoodlive etter at han var ferdig med sine menyer.

Hjemme hos kollega og kompis Karl Erik Pallesen i Stavanger hadde flere i restaurantmiljøet i Rogaland samlet seg.

Hjemme hos Stavanger-kokk Karl Erik Pallesen er deler av restaurant-miljøet i Stavanger samlet for å følge Bocuse d'Or-utdelingen.

Hjemme hos Stavanger-kokk Karl Erik Pallesen er deler av restaurantmiljøet i Stavanger samlet for å følge Bocuse d'Or-utdelingen.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Selv om det ble sølv, kommer de til å feire som om det var gull.

– Jeg er sikker på at Filip og teamet er fornøyd med plasseringen, og ikke minst at de fikk beste commis.

Pallesen har selv vært med til Bocuse d'Or som commis.

– Det er helt vanvittig stort. Det er noe folk trener på i minimum to år. Egentlig hele karrieren. Det å ta pallplassering er sinnssykt bra, sier Pallesen.