Hopp til innhold

Ble frakjørt av bussen

Da Benedicte og Vemund ikke kom seg fra Stavanger til Kristiansand med tog, hoppa de på bussen. Det gikk fint – en stund.

Vemund, Inger Lise og Benedicte Verdal Lunde busstrøbbel

GODT Å KOMME HJEM: Det ble litt av en reise for Vemund og Benedicte Verdal Lunde. Mor Inger Lise er svært glad for å ha fått barna hjem. – De er ikke lettskremte, og det hjalp dem nok i går, sier hun til NRK.

Foto: Privat

– Nå skal det bli godt å komme hjem. Vi har ikke spist skikkelig siden frokost, sier 14 år gamle Benedicte Verdal Lunde til Fædrelandsvennen.

Klokka 19.30 i går kveld kom Benedicte og lillebroren Vemund (9) til Kristiansand med rutebuss. Egentlig skulle de vært framme over tre og en halv time tidligere, men turen tilbake fra besøk hos onkelen i Stavanger ble alt annet enn problemfri.

De to søsknene ble nemlig frakjørt – i Lyngdal.

Lang reise

En feil med fjernstyringssystemet gjorde at NSB satte opp buss for tog på strekningen Stavanger-Kristiansand. Etter én times venting satt søskenparet seg på bussen sørover.

I Lyngdal hadde bussen et lengre opphold, der passasjerene fikk anledning til å gå på toalettet, handle mat og strekke på beina ved en bensinstasjon.

– Det ble lang kø, både til toalettet og kassadisken, på bensinstasjonen. Da vi skulle gå ut til bussen etter å ha handla, var den borte. Den må ha kjørt like før vi kom ut, for vi hadde medpassasjerer rundt oss hele tiden, forteller Benedicte til Fædrelandsvennen.

Avvist på NSBs sentralbord

Barna ringte straks til moren som venta hjemme i Kristiansand, som igjen ringte NSBs sentralbord, ifølge Fædrelandsvennen.

– Jeg fikk høre fra NSB at de ikke kunne hjelpe barna våre, og at de måtte prøve å komme seg videre på egen hånd, eller bli henta av oss, forteller Inger Lise Verdal Lunde.

Etter en stund fikk moren telefon fra andre passasjerer ombord i bussen som hadde kjørt fra barna. De så at barna mangla. Telefonnummeret fant de på merkelapper på barnas pc, som lå igjen i bussen.

– Sjåføren nekta å snakke med meg. Da jeg møtte opp på rutebilstasjonen i Kristiansand for å hente barnas bagasje, hevda sjåføren at barna hadde somlet eller stukket av, og at de ikke var hans ansvar, sier mor Verdal Lunde til avisa.

Før foreldrene rakk å sette seg i bilen for å hente barna i Lyngdal, hadde Benedicte sett at det gikk en lokalbuss fra Lyngdal til Kristiansand. Dermed kom de seg omsider hjem, skriver Fædrelandsvennen.

– De er heldigvis ikke lettskremte, og det hjalp dem nok i går, sier Inger Lise Verdal Lunde til NRK.

NSB beklager

NSB legger seg langflate etter episoden.

Håkon Myhre NSB

BEKLAGER: Håkon Myhre, pressevakt i NSB, har vært i kontakt med barna som ble forlatt i Lyngdal i dag. To gavekort er allerede delt ut.

Foto: NSB

– Bussjåføren skulle ha snudd, da det ble oppdaga at han hadde kjørt fra to barn. Det er sjåførens ansvar at alle blir med bussen, og spesielt når det er snakk om et stopp der ingen skal av. Mora skulle heller ikke fått beskjed om at dette ikke var NSB sitt ansvar.

Det sier Håkon Myhre, pressevakt i NSB, til Fædrelandsvennen. NSB har i dag gitt Benedicte og Vemund til sammen 1.000 kr i reisegavekort, det sier Inger Lise Verdal Lunde til NRK.