– Det har vært veldig fokus på miljø og biedød i verden, mangel på bier. Oppmerksomheten i media har gjort at folk har begynt å tenke litt i de baner. Det er mange som har en miljøinteresse og ønsker å ta vare på naturen, sier Morten Svanes, som er leder av Rogaland birøkterlag.
Jærbladet skriver at birøkterlaget må sette opp ekstra kurs i sommer for å dekke etterspørselen. I fjor var det ti kurs, i år er det over 40.
I hver bikube hos Morten Svanes befinner det seg rundt 60 000 bier. Hvor mye honning han får ut av en slike kube varierer.
– Det varierer etter vær og vind. Vi regner med at vi gjerne får rundt 30 kilo i gjennomsnitt på ett år, men det kan være opp i hundre kilo i de supre årene, sier han til NRK.
- Les også:
- Les også:
– Det kribler litt i magen
Akkurat nå har Svanes rundt 20 birøkter-elever i hagen i Stokka i Stavanger. Han venter flere i løpet av sommeren.
– For noen år siden var det vanskelig å få tak i nye birøktere. Vi annonserte kurs, og klarte kanskje å få mellom fem og ti. Nå har vi ikke annonsert, og vi har hatt 40 personer på kurs i vinter, sier Svanes.
Han forteller at det alltid er spennende å ta på seg beskyttelsesdrakten og åpne en av bikubene.
– Det er spennende å se hvor mye honning det er. Det kribler litt i magen. Honning er en ting, men så er det utvikling i bikuben. Hvordan det ser ut, om det er orden, sier Svanes.
- Les også: