Hopp til innhold

Tror på et godt honningår på Sørlandet

Leder i Vest-Agder birøkterlag, Markus Lundevold, tror det blir et godt honningår. Han er optimistisk på vegne av birøkterne i landsdelen.

Birøkter

Birøkterne håper på et godt honningår i år.

Foto: NRK

Og det er den milde og fine våren og det gode været som er årsaken til at birøkter Markus Lundevold er optimistisk før årets honningsesong.

Birøktere har normalt to honningsesonger i løpet av sommeren og sensommeren.

I "sommertrekket" lar man biene i bikubene produsere honning gjennom hele sommeren før den høstes. Denne honningen kalles «blomsterhonning» eller «sommerhonning», og biene tar nektar og pollen fra sommerblomstene til sin honningproduksjon.

Andre del av sesongen kalles "lyngtrekket". Mange birøktere høster honning bare etter lyngtrekket, og et normalår for sterke kuber kan gi mellom 30 og 50 kilo lynghonning, ifølge Lundevold.

– Ser veldig bra ut

Honning bikube

Slik ser honningen ut inne i bikubene.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Slik det er nå, så ser det veldig bra ut. Alt er jo tidligere i år, og det tyder på en lang sommer. Og det er jo normalt godt for bier, både for yngelutvikling og honningsamling, sier Lundevold til NRK.

Etter mange dårlige honningår håper Lundevold nå på en bedring i produksjonen.

– Situasjonen i dag er veldig bra. Vi har hatt mange dårlige år, så vi håper på et godt år i år. Det heter jo at tidlig vår og lange dager har mye å si for honningutbyttet, sier han.

– Birøktere har to honningsesonger, sommertrekket og lyngtrekket. Hvordan vil du vurdere situasjonen nå?

– Sommertrekket vil jeg tro må være veldig bra. Været har vært på vår side, så det tegner veldig bra. Lyngtrekket kommer normalt i slutten av juli, men det kommer nok litt tidligere i år. Og det er heller ikke negativt. Dagene blir lenger og biene har lengre tid å arbeide på, sier Lundevold.

Mye liv i kubene

Det er nå cirka 250 birøktere i Aust-Agder og Vest-Agder som produserer honning.

Dette er en god blanding av profesjonelle og hobbyprodusenter.

Og det er mye liv i bikubene i landsdelen akkurat nå, ifølge Lundevold.

– Ja, det må jeg si. Ut ifra det jeg kjenner til, så er det veldig positivt i år.

– Det har vært mye snakk om biedød og bisykdommer de siste årene. Hvordan er situasjonen nå?

– Vi har vært gjennom en tid med sykdom. Spesielt i Aust-Agder, men også i Vest-Agder er det bier som har fått sykdommen åpen yngelråte. Og det har vi sjaua med i 4–5 år. Vi håper nå at mesteparten er tatt og at vi kan få en normaltilstand igjen. Når det gjelder den såkalte biedøden, så har vi her i landet vært forskånet for dette så langt, sier Lundevold.

Han legger til at birøkternæringen på Sørlandet har hatt et lite oppsving det siste året, og han håper på et godt honningår for å skape litt optimisme blant de nye produsentene som nå satser på honningproduksjon.