NRK Meny
Normal

Mange vil være fadder for bikuber

Urbane bier er en trend på full fart inn i de største norske byene. Nå tilbys næringslivet i Trondheim å være faddere for egne bikuber midt i sentrum.

Bier

I slike kasser blir biene plassert på ulike tak for å hjelpe blomstene i byen.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

80.000 bier har fått plass i kuber på taket av kjøpesenteret Byhaven i Trondheim. Målet er å hjelpe planter med bestøving, slik at vi kan få frukt, grønnsaker og vakre blomster. Urbane bier har lenge vært populært i Europa.

– Ideen har vi tatt fra lignende firma i Stockholm og København, og det har blitt veldig populært, sier Sigrid Bakken, leder i Bieffekten.

– En ære å være fadder

Hver kube på dette taket gir 15 til 20 kilo honning. Byhaven kommer etter hvert til å selge sin egen honning til inntekt for en god sak.

Bier

Senterlederen på Byhaven synes det er en ære å få være fadder til 80.000 bier.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Det er en ære å få være fadder til disse biene. Bier dør ut og det å føre de inn i en by er veldig spennende. Vi på Byhaven kom i kontakt med Bieffekten og hun overbeviste oss om at dette var et bra miljøtiltak. Vi gleder oss til å få egen honning til høsten, sier Elisabeth Høsflot Klæbo, senterleder på Byhaven.

Biene har vært rett utenfor kontoret til Høsflot Klæbo en stund nå, det synes hun er veldig spennende.

– Det første jeg gjør når jeg kommer på jobb er å se etter biene, for å se at de har det bra. Det er morsomt å se når solstrålene treffen bikubene, for da er det virkelig yrende liv. Det er heller ikke noe problem å lufte, for de er ikke interessert i å komme inn til meg, sier senterlederen.

Lager blogg om biene

Hittil har ingen på Byhaven blitt stukket, selv om de gjerne spiser lunsj på taket når det er fint vær.

– Jeg var litt speptisk i starten, men det har gått veldig bra. Hvis vi kan bidra til en grønnere by og flere blomster i verandakassene til beboerene, så er det helt supert, sier Høsflot Klæbo.

Til uken setter de ansatte kamera ved inngangen til bikuben, slik at de kan følge livet til biene. Dessuten får de sin egen blogg på Byhaven sine nettsider, hvor Bieffekten skriver oppdateringer etter hvert.

Stor interesse

Det er også blitt plassert en bikube på taket av ett av byens ungdomshus. Urbane bier er også satt ut i Bergen og Stavanger. I Oslo har det eksplodert, bare i år er det ventet 90 nye bikuber.

– Vi ser at birøkterkursene er fullbooket, det er stadig mer interesse, så jeg tror absolutt at dette er noe det kommer til å bli mer av fremover, sier Bakken.

SE TV-REPORTASJEN HER:

Urbane bier er en trend på full fart inn i de største norske byene. Nå tilbys næringslivet i Trondheim å være faddere for egne bikuber midt i sentrum.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.