Hopp til innhold

Hun tar farvel med bilen hun levde med i atten år

Hos Knoksen i Sandnes møter det fram vemodige bileiere med klump i halsen. Programmet om firmaet som har hogget opp biler i 60 år ser du på NRK1 klokken 20.45 mandag.

Utdrag fra Glimt av Norge programmet "Knoksen"

Her tar Biten Falch farvel med "Tyttebæret", en atten år gammel Opel Corsa.

– Jeg er så glad i den. Dette er et vemodig øyeblikk for meg, jeg har klump i halsen. Barn og barnebarn alle elsker «Tyttebæret», men vi kan ikke ha den lenger, sier Biten, før hun gråtkvalt må se sin kjære venn bli løftet vekk av en diger hjullaster.

Biten Falch kjøpte «Tyttebæret», en rød Opel Corsa, hos Svein Kvia for 18 år siden. Nå går den til til opphogging hos Knoks bildeler i Sandnes. Hun klarer ikke å glede seg over at hun har økonomiske fordeler av å levere fra seg bilen akkurat nå.

Les også: Må hente bilvrak for å klare seg

Les også: Herper bilen før vraking

Når veiavgiften forfaller i mars eksploderer aktiviteten hos bilopphuggere over hele landet. Dette er bakteppet for NRKs minidokumentar, "Knoksen", som vises på NRK1 mandag kl. 20.45

Har hogget biler i 60 år

– Det er en uke vi går til med skrekkblandet fryd, sier Geir Sveinsvoll daglig leder hos Knoks bildeler as på Sandnes.

Geir Sveinsvoll

Geir Sveinsvoll er daglig leder hos Knoksen i Sandnes. Firmaet har drevet bilopphogging i 60 år.

Foto: Erik Waage / NRK

Bilene er livsgrunnlaget til familiebedriften, men i mars er pågangen så stor at de knapt nok klarer å ta unna alle bilene som leveres inn til vraking.

– Far, Trygve Sveinsvoll, visste nok ikke hva han satte i gang da han begynte med opphugging av biler her i 1955, sier Sveinsvoll.

I dag er det registrert rundt 2,5 millioner privatbiler i Norge. Når reparasjoner blir for kostbare, eller bilen ikke vil mer, utbetaler staten en vrakpant på 3000 kroner. Leveres bilen til opphugging før 20. mars, slipper man og å betale veiavgift på 3000 kroner.

– Det merker vi til de grader, sier Sveinsvoll.

Lene Haaland hos Knoksen

Lene Haaland leverer fra seg sin gamle bil som donorbil. Det innebærer at bilopphoggeren kan selge brukte deler fra bilen.,

Foto: Erik Waage / NRK

Donorbil

Lene Haaland klarer ikke å skjule vemodet når hun leverer fra seg den gamle bilen.

– I morgen er det sikkert greit, men akkurat nå er det trist. Den har vært trofast og kjørt meg dit jeg skal, men nå trenger jeg en sikrere bil. Jeg velger å se på den som en donorbil, det hjelper.

For Geir Sveinsvoll og Knoksen, er det donorbilene som holder virksomheten gående. Salg av brukte bildeler er kjernen i det de driver med. Tilstrømmingen av biler betyr økt arbeidspress, men også penger i kassen for bedriften

– Likevel, jeg skal være glad når denne uken er over, sier Sveinsvoll og smiler lurt.

Mandag klokken 20.45 kan du se «Knoksen» på NRK1.