Hopp til innhold

Ber om at Viggo Kristiansen frifinnes: Kan kreve mer enn 30 millioner i erstatning

Viggo Kristiansen bør frifinnes for barnedrapene i Baneheia, konkluderer Riksadvokaten. Forsvarer Arvid Sjødin sier erstatningssummen kan bli høyere enn 30 millioner.

Viggo Kristiansen hjemme

LØSLATT: Viggo Kristiansen ble løslatt 1. juni i fjor.

Foto: Leif Dalen / NRK

Tidligere har Sjødin varslet en voldsom erstatningssak hvis Viggo Kristiansen frifinnes. Fredag formiddag kom avgjørelsen.

– Jeg vil be Borgarting lagmannsrett frifinne Viggo Kristiansen, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

– Baneheia-saken har fått dypt tragiske konsekvenser for Viggo Kristiansen. Hans nærmeste har lidd et ufattelig tap.

– Har mistet alt

Sjødin sier det er ingen overraskelse at Riksadvokaten mener Viggo Kristiansen skal frifinnes for drapene i Baneheia i Kristiansand i 2000.

– Det er ikke alternativer til dette, men bekreftelsen betyr veldig mye. Så dette er veldig bra.

I fjor sa Sjødin at det ikke vil være unaturlig med et beløp mellom 20 og 30 millioner kroner i erstatning og oppreisning.

Fredag morgen sa han til NRK at summen kan bli høyere enn 30 millioner.

– Dette er en mann som har mistet hele arbeidslivet. Han har mistet evnen til å stifte familie. Han har mistet alt med tanke på å leve som et normalt menneske. Dette er en alvorlig krenkelse. Derfor har han krav på erstatning, sier Sjødin.

Arvid Sjødin sitter og ser til høyre. Han ser sint ut, men er nok mer konsentrert. Han har hvitt, kortklipt hår, briller uten innfatning, grå dress og grått slips. Bakgrunnen er uklar, i duse, beige og grønne fargetoner.

Forsvarsadvokat Arvid Sjødin.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

– Finnes ingen bevis

Før konklusjonen om at Viggo Kristiansen bør frifinnes for barnedrapene i Baneheia ble kjent, sa Sjødin at Riksadvokaten ikke har annet valg enn å legge ned påstand om frifinnelse.

– Det er ingenting som kan lede mot domfellelse.

Er det ingen tvil?

– Nei. Med tanke på regelverket som gjelder for å ta ut en tiltale og stille noen for retten, eksisterer ikke vilkårene. Her kan vi aldri forvente at det blir en dom. Da blir det frifinnelse, sier Sjødin.

Hvorfor mener du dette?

– Det er basert på resultatet Oslo-politiet fikk i etterforskningen. Der det angivelig var bevis mot Viggo, er bevisene lagt over på den rette mann. Dermed finnes det ingen bevis fra åstedene for Viggo.

baneheia

Åstedet i Baneheia ligger et steinkast fra sentrum i Kristiansand. Her undersøker krimteknikere etter at jentene ble funnet i mai 2000.

Foto: Lise Åserud / NTB

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for drap og seksuelle overgrep på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel for drap på Stine Sofie og medvirkning til seksuelle overgrep mot begge.

Dette betyr fredagens Baneheia-avgjørelse for veien videre

– Trygg på resultatet

Forsvarsadvokaten snakket med Viggo Kristiansen sent torsdag kveld. Han fikk saken sin gjenopptatt i februar i fjor.

– Viggo er trygg på resultatet, at han blir frifunnet. Han og familien kommer nok til å følge med på Riksadvokatens pressekonferanse, og ta til seg det han sier, sa Sjødin før avgjørelsen ble kjent.

Norgeshistoriens to største justismord er sakene der Per Liland i 1996 ble tilkjent 14 millioner kroner, og der Fritz Moens dødsbo ved et forlik med staten fikk en erstatning og oppreisning på til sammen 20 millioner i 2006.