– Gjemte millioner ved å føre feil i regnskapet

Medtiltalte i Johs Lunde-saken, Morten A. Berg, skal ha bedt regnskapsmedarbeidere om å føre uriktige oppgjør i regnskapene til minst to Lunde-selskaper. – Målet var å skjule utbytte, ifølge Økokrim.

Morten A. Berg med sin advokat Arild Dommersnes

Tiltalte Morten A. Berg med sin forsvarer, Arild Dommersnes, til venstre i bildet.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Vi vil føre bevis for at Berg instruerte regnskapsmedarbeidere til å føre uriktige oppgjør, samtidig som han var klar over at det ikke var reelle oppdrag, startet aktor Eirik Vigmostad-Olsen med under rettssakens andre dag.

På tiltalebenken sitter Johannes Lunde, Morten A. Berg og en kvinnelig regnskapsmedarbeider som alle tre er tiltalt for grov økonomisk utroskap.

Les også: Tiltalt for grov utroskap og underslag på 140 millioner

Les også: Uvisst om han får beholde hele månedslønnen på 20 000

Åtte overføringer brukt for å skjule 61 millioner kroner

Kvinnen er tidligere daglig leder i regnskapsselskapet som hadde ansvar for regnskapene til flere av Lunde-gruppens bedrifter.

Både hennes, Bergs og Lundes navn dukket opp i signaturer og avtaler som var sendt mellom selskapene og som omtalte store millionbeløp. Blant annet skal åtte overføringer være feil, og vært brukt til å skjule utbytte.

– Vi mener Berg har bedt regnskapsmedarbeidere i Johs Lunde Økonomipartner om å bokføre oppgjør fra Måsen (gamle Johs Lunde Eiendom) på til sammen 61 millioner kroner, som har bidratt til at urettmessige overføringer Johannes Lunde har gjort tidligere er blitt skjult, sier Vigmostad-Olsen på spørsmål fra NRK.

– Det er altså gjort feil føringer i regnskapet for å skjule utbyttet?

– Ja, det er vårt syn.

Les også: Johannes Lunde er pågrepet av politiet

Les også: – Flere selskaper vil ryke

Johannes Lunde i retten

Johannes Lunde fulgte konsentrert med i retten. (Bildet er tatt før retten ble satt.)

Foto: Inger Johanne Stenberg

Det er i forbindelse med oppgjør mellom Gamle Johs Lunde Eiendom (Måsen) og Nye Johs Lunde Eiendom (Vendere) at Økokrim mener det er skjult millionbeløp.

Gikk igjennom regnskapene

I begynnelsen av oktober i 2010 hadde Orkla som var medeier i nye Johs Lunde Eiendom (senere Vendere) fått opplysninger om at den økonomiske situasjonen i Vendere ikke var god, og de bestemte seg for å gå igjennom regnskapene.

Det ble allerede da funnet ting som ikke var som det skulle være, men Orkla fant ikke summen på 61 millioner kroner som påtalemyndighetene mener er uriktige overføringer.

Les også: Aktor redd for tåkelegging fra de tiltalte

Les også: Erklærte seg ikke skyldig

Men at denne summen skal ha blitt overført mellom selskapene Gamle Johs Lunde Eiendom (Måsen) og nye Johs Lunde Eiendom (Vendere) for å skjule utroskapen mener aktor, men møter liten forståelse fra de tiltalte.

I går gikk hovedtiltaltes forsvarer, Bjørn Kvernberg, ut og sa at han ikke mente det var grunnlag for tiltalen i det hele tatt.

Morten A. Bergs forsvarer, Arild Dommersnes, vil ikke kommentere påstandene før Berg skal forklare seg selv.