Tiltalt for grov utroskap og underslag på 140 millioner

Johannes Lunde (44) og to andre personer er tiltalt for økonomisk kriminalitet verdt 140 millioner kroner.

Johannes Lunde

Forretningsmannen Johannes Lunde er nå tiltalt for grov økonomisk utroskap og underslag.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Økokrim har nå tiltalt Johannes Lunde (44) og to nære medarbeidere.

Lunde, hans nærmeste medarbeider Morten Berg (60) og en kvinnelig regnskapsfører (40) er tiltalt for grov økonomisk utroskap og underslag på til sammen 140 millioner kroner. Utbyttet ble i all hovedsak overført til selskaper som senere har gått konkurs.

Samlede krav på to milliarder

Lunde-saken begynte da konkursbegjæringen av Lunde Gruppen AS ble levert til Stavanger tingrett 9. februar i fjor.

Siden da har rundt 60 av de 123 underselskapene gått konkurs, og Johannes Lunde og hans nærmeste medarbeider Morten Berg etterforskes av Økokrim. De samlede kravene er på 2 milliarder kroner.

– Overrasket over tiltalen

– Johannes Lunde er klar over at det har blitt reist tiltale mot ham. Han avviser samtlige punkter og vil påstå seg frifunnet på det grunnlaget, sier hans forsvarer, Bjørn Kvernberg.

Han forteller at Lunde er overrasket over at det ble tatt ut tiltale.

– Når det gjelder punktet med boforringelse (å unndra eiendeler fra konkursboet) så gjelder det er forhold mellom konkursboet og Handelsbanken som er forlikt og hvor dette pantet ble erkjent ugyldig, så det er veldig vanskelig å forstå at det kan være noe straffbart i forbindelse med det, sier Lundes advokat.

Skal ha tappet flere selskaper

Lunde, som er tidligere daglig leder og styreleder, skal i 2009 og 2010 ha tappet flere selskaper, dette til fordel for selskap i eget konsern som senere har gått konkurs.

Den ene medtiltalte skal blant annet ha bistått med hvitvasking av utbytte, og den andre medtiltalte skal ha medvirket til gjennomføringen av underslag.

Tappingen førte til at betydelige midler ble overført fra likvide selskap til selskap som senere har gått konkurs.

I dag la bostyret fram sine rapporter etter Lunde-konkursen, som er omtalt som norgeshistoriens største. Dei samla krava er på omlag 2 milliarder kroner. Ein aktiv Johannes Lunde var til stede under framlegginga.

VIDEO: I dag ble konkursrapportene lagt frem.

Flere nyheter fra Rogaland