Hopp til innhold

Barnehage-studenter må sitte på gulvet

180 studenter sa ja til 110 studieplasser. Nå er det kaos på barnehagelærerutdanningen på Universitetet i Stavanger.

Fullsatt forelesning

Sånn så det ut på en forelesning på barnehagestudiet onsdag. 60 flere enn hva Universitetet i Stavanger hadde planlagt, går på studiet.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Kristine Grønnevik og Mira Laland Bårseth

Studentene Kristine Grønnevik og Mira Laland Bårseth mistrives med trengselen på barnehagestudiet på Universitetet i Stavanger.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Folk står opp etter veggene og vet ikke hvor de skal gjøre av seg. Det er helt utrolig, folk sitter liksom på gulvet, sier student Mira Laland Bårseth.

Barnehagestudiet ved Universitetet i Stavanger (UiS) har egentlig 110 studieplasser, men denne uka har det vært 170 på forelesningene. Langt flere enn venta tok nemlig imot tilbudet om studieplass. Og med 60 flere enn det er studieplasser, har det ikke vært plass i verken auditorier eller klasserom.

Derfor har folk sittet på gulvet, stått i døråpningen og blitt sendt hjem fra forelesninger de siste dagene. Også i fjor var det stappfullt på barnehagestudiet.

– Når det ble så fullt i rommet, ble jeg nødt til avblåse og si at det var frivillig oppmøte, sier universitetslektor Inger Benni Tungland.

Måtte avblåse forelesning

Inger Benni Tungland og Rudi Garred

Universitetslektor Inger Benni Tungland og instituttleder Rudi Garred i auditoriet like før forelesning.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Hun har aldri opplevd lignende trøkk. Da NRK er på plass et kvarter før undervisningen er det knapt et ledig sete igjen i auditoriet. Onsdag blei det så fullt, trang og svett at Tungland måtte si stopp.

– Halvparten gikk ut, da ble læringsmiljøet ok, sier hun.

– Har du opplevd dette tidligere?

– Nei.

Instituttleder ved Institutt for førskolelærerutdanning, Rudi Garred, gleder seg over å lede et så populært studie, men nå haster det med å få tak i større rom, og dele klassene opp i mindre grupper:

– Vi må brette opp ermene og finne løsninger. Vi må ha nye rom og inndelinger. Vi må få det til å gå i hop på et eller annet vis, sier han.

Frykter mer trengsel

Student Laland Bårseth reagerer på at UiS har tatt opp så mange på studiet.

– De kan ikke belage seg på at folk slutter, sier studenten, som frykter at trengselen vil fortsette utover høsten.

– I så fall har jeg ikke lyst å stille opp. Da må folk komme lenge før timen begynner for å få sitteplass, og sånn skal det absolutt ikke være, sier hun.

Universitetslektor Tungland kan ikke love plass til alle framover.

– Jeg skulle ønske jeg kunne sagt ja, men jeg kan jo ikke det, sier hun.

Instituttleder Garred lover uansett dette.

– Jeg kan love at vi skal få til et skikkelig studietilbud, sier han.