Hopp til innhold

Rekordmange vil bli barnehagelærer

Studentene må sitte på gulvet på Universitetet i Stavanger. Det er så mange som vil bli barnehagelærer at studiet har blitt utvida fra 110 til 147 plasser.

Studentene må sitte på gulvet på Universitetet i Stavanger. Det er så mange som vil bli barnehagelærer at studiet har blitt utvida fra 110 til 147 plasser.

VIDEO: Joakim Holst trives best på jobb i Skeiehagen barnehage på Hundvåg.

– Jeg så utviklingen ungene hadde, og hvordan de ansatte i barnehagen jobbet, og skjønte at det var jobben for meg, sier Joakim Holst.

Han jobbet som IT-tekniker i et oljeserviceselskap, og prøvde seg som vikar i Skeiehagen barnehage på Hundvåg i Stavanger. Da fikk han smaken på å jobbe i barnehage.

– Du kommer hjem sliten fysisk, men du får igjen veldig mye psykisk. De beste dagene er når jeg er kjempesliten og har en god følelse inni meg, sier Holst.

Nora Lerang Lund, Emily E. Tardy og Oliver G. Trane

Nora Lerang Lund, Emily E. Tardy og Oliver G. Trane er kjempefornøyd med å ha Joakim Holst i barnehagen. – Han er kjempekul, og kjekk å spille

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

887 søkte på 147 studieplasser

Han var en av 887 som søkte seg til barnehagelærerutdanningen ved Universitetet i Stavanger. I fjor var det 617 som søkte.

Selv om det bare er plass til 110 studenter, valgte Universitetet å ta inn 147 studenter, mot 122 i fjor.

Dermed er det trangt om plassen.

– Studentene har ikke klaget. De har satt seg i grupper på gangen, på gulvet, i korridorer og kantiner og vist stor fleksibilitet, sier førsteamanuensis Margrethe Jernes.

Kampanje for «verdens fineste stilling»

Førsteamanuensis Jernes hadde ikke ventet et så stort kull på barnehagelærerutdanningen i år, men er veldig godt fornøyd med interessen rundt studiet.

– Det er vanskelig å finne forklaringer på hvorfor så mange søker seg til barnehagelærer nå. Men det er blitt satset på informasjon til videregående skoler, og Regjeringen har hatt flere kampanjer.

Regjeringens GLØD-kampanje med slagordet «Verdens fineste stilling ledig» hadde som mål å styrke barnehageansattes kompetanse, heve status for arbeid i barnehagen og å øke rekrutteringen av barnehagelærere.

– Det er mulig dette nå gir resultater. Samtidig ser vi at det er nedgangstider i andre sektorer som også kan ha hatt en innvirkning, sier førsteamanuensen, som også er faglærer i pedagogikk.

Gode jobbutsikter

I Norge er det fortsatt bare en av tre ansatte i barnehagene som er utdannet som barnehagelærere, viser den siste rapporten fra OECD om tilstanden i norske barnehager.

– Utsiktene for fast ansettelse etter endt utdanning er gode. Det finnes ennå barnehager som mangler barnehagelærere. I tillegg ønsker flere kommuner å øke andelen barnehagelærere fra 30 prosent, som er standard i dag, til 50 prosent, sier Jernes.

Margrethe Jernes foran barnehagelærerstudentene

Førsteamanuensis Margrethe Jernes foran to av de nye barnehagelærerstudentene Yvonne Bianca Brun og Malin Tveterås.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Flere nyheter fra Rogaland