Hopp til innhold

Israels ambassadør slår tilbake mot Universitetet i Stavanger: – Pinlig

Kuttet alle bånd til Israel. Nå ber Israel UiS-styret se på hvem de egentlig avslutter samarbeidet med.

KRITISK: UiS kutter alle bånd til Israel. Her ved den israelske ambassadøren til Norge, Avi Nir-Feldklein.

KRITISK: UiS kutter alle bånd til Israel. Her ved den israelske ambassadøren til Norge, Avi Nir-Feldklein.

Foto: Eskil Wie Furunes/Elise Pedersen (montasje)

Nylig bestemte styret på Universitetet i Stavanger (UiS) at alt av samarbeid og avtaler med israelske institusjoner skulle avsluttes. I praksis kuttes alle bånd til Israel fram til krigshandlingene i Gaza stopper.

Nå kommer Avi Nir-Feldklein, Israels ambassadør til Norge, med et klart svar på grepet fra UiS-styret.

– Vi forventer at en akademisk institusjon baserer seg på fakta, ikke på følelser, skriver ambassadøren i en e-post til NRK.

Nir-Feldklein mener vedtaket er i strid med akademisk frihet for UiS-forskere, i tillegg til at grepet vil ramme arabiske akademikere i Israel.

israel-ambassade-1

SKUFFET: Avi Nir-Feldklein, Israels ambassadør til Norge, er skuffet over Universitetet i Stavanger. Her fra et tidligere intervju med NRK.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Pinlig taushet

UiS er utdanningsinstitusjonen i Norge som går lengst i retning av en boikott av Israel, selv om begrepet «boikott» ble utelatt fra vedtaket etter heftig diskusjon.

Vedtaket ble møtt med jubel fra demonstrerende studenter og ansatte ved universitetet, som håper at andre universiteter og høgskoler i Norge følger etter.

I realiteten er det kun samarbeidet UiS har med Universitetet i Haifa, i nordlige Israel, som avsluttes.

Aktivismeansvarlig Ekho Halvorsen har tilbrakt to og en halv uke i telt i protest mot Universitetet i Stavanger sine samarbeid med israelske aktører.

DEMONSTRERER: Aktivismeansvarlig Ekho Halvorsen har tilbrakt flere uker i telt utenfor Universitetet i Stavanger.

Foto: Elise Pedersen

Men Israels ambassadør Nir-Feldklein mener UiS bommer. Han trekker frem Haifa som det beste eksempelet på «sameksistens» i Israel.

– 44 prosent av studentene ved Universitetet i Haifa er arabiske, og universitetets rektor er en arabisk kvinne, skriver ambassadøren og fortsetter:

– Mens Israel blir stemplet av altfor mange i Norge som en apartheidstat, vil vi fortsette å jobbe sammen med våre arabiske medborgere for akademisk fortreffelighet.

Ambassadøren mener også at UiS ser bort ifra Israels rett til å forsvare seg mot terrorisme og kravet fra Den internasjonale domstolen (ICJ) om frigivelse av israelske gisler.

– Det er dessuten en pinlig taushet når unge israelske kvinner, på alder med UiS-studenter, blir voldtatt og mishandlet av terrorister i åtte måneder, mens UiS ikke ytrer et eneste ord om dette, skriver Nir-Feldklein.

Israelere feirer etter at gisler har blitt reddet ut av Gaza.

REDNINGSAKSJON: Israelere i Tel Aviv feirer utenfor et helsesenter etter beskjeden om at fire gisler ble reddet ut i live fra Gaza 8. juni.

Foto: Marko Djurica / Reuters

– Vi har forholdt oss til fakta

Styreleder Anne Marit Panengstuen ved UiS sier til NRK at de har tatt en prinsipiell beslutning om å avslutte avtaler og samarbeid med Israel på grunn av krigføringen i Gaza.

– Vi har forholdt oss til fakta som er lagt frem og de faktiske samarbeidsavtalene UiS har, og har vurdert dem opp mot situasjonen som er i Midtøsten, sier Panengstuen.

Anne Marit Panengstuen.

STYRELEDER: Anne Marit Panengstuen er styreleder ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Hun er klar på at krigen i Gaza er en veldig vanskelig situasjon, med ufattelige lidelser på begge sider.

– Men vi har tatt en prinsipiell avgjørelse om å avslutte samarbeidet vi har med israelske universitet, og det er det jeg vil si om den saken.

Den israelske ambassaden påpeker at en akademisk boikott av UiS strider mot ideen om forskningsfrihet og at UiS med dette hindrer deres akademiske team fra å praktisere sin akademiske frihet.

Det er ikke Panengstuen enig i.

– Prinsippet om akademisk frihet er varetatt. Grunnen til det er at vi går i prinsipp med to avtaler som vi har hatt med universitetet som nå er avsluttet.

Initiativtaker: – En ressurs for staten Israel

Studentene Sara Bianca Beitz og Knut Solvig stod bak anmodningen om akademisk boikott til UiS-styret, som studentene selv er en del av.

Beitz understreker at UiS tidligere har uttrykt støtte til sivile ofre på begge sider i tidligere vedtak.

– I en ideell situasjon vil vi samarbeide med alle institusjoner. Men faktum er at Israel aktivt har gått inn for å ødelegge alle institusjoner i Gaza og dermed krenke friheten til palestinerne, sier UiS-styremedlem Beitz.

Sara Bianca Beitz

Styremedlem og student Sara Bianca Beitz forteller om et stort engasjement fra studenter og ansatte ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Sara Bianca Beitz

Hun er ikke like opptatt av sammensetningen av studenter som den israelske ambassadøren. Beitz poengterer at det ikke er enkeltmennesker, men institusjonene og staten Israel, som skal rammes av vedtaket.

– Universitetet i Haifa er tydelige på hvor de står, og studentene deres blir rekruttert som soldater i krigføringen i Gaza. Dermed er universitetet en ressurs for staten Israel, sier Beitz.

I januar skrev The New York Times at rundt 1500 tjenestepliktige israelere var studenter ved Universitetet i Haifa.

Tidligere har Universitetet i Sørøst-Norge og Oslo Met har avsluttet samarbeidene sine med Haifa-universitetet.