Normal

Bær blir fyll i sjokolade

Asalbær fra trærne på torget i Egersund skal fylle sjokoladen fra byens nye sjokoladefabrikk.

asalbær
Foto: Øystein Ellingsen, Egersund

Egersund byutvikling har søkt miljøutvalget om lov til å høste inn de røde asalbærene fra 50 trær i sentrumsgatene, for å bruke dem som fyll i sjokoladen fra den kommende Egersund Chokoladefabrik & co.

Alternativet er å hugge ned trærne på grunn av at ingen tar seg av alle bærene.

Nå mener byutvikler Johan Aakre at han har funnet en løsning som bevarer både trær og bær.

- Vi har søkt om innhøstingstillatelse og en liten støtte, sier Aakre.

Johan Aakre

Johan Aakre vil bevare de flotte trærne i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen, Egersund

Problemet var at de handlene i sentrum av Egersund så seg lei på at folk trasket i tonnevis av overmodne nedfallsbær og dro dette med seg inn i butikkene om høsten. Derfor ba de kommunen fjerne trærne, noe som vil komme på 500.000 kroner.

Men byutvikler Aakre så muligheten med bærene, og har nå fått med seg en lokal saft og syltetøyprodusent som skal lage godt fyll til sjokoladene fra Egersund.

- Det skal lages sirup av bærene og som skal bli fyll i sjokoladen, sier Aakre.
De som har levd en stund, husker at det før var vanligere å spise asalbær,som ligner rognebær men er litt søtere og vokser i klaser.

Jostein Herredsvela synes det er spennende at trærne i byens gater nå skal fylle sjokoladene fra Egersund Chokoladefabrikk.

- Dette har jeg god tro på, for asalbær spiste vi da jeg var liten. Det er søte og gode og egner seg sikkert godt som fyll, sier Herredsvela som gleder seg til at Egersund skal bli en frukthage.

Etter planen skal sjokoladeproduksjonen komme i gang til sommeren.