Hopp til innhold

Avskjediget professor saksøker staten

Tidligere professor Nils Rune Langeland mener Universitetet i Stavanger ga ham sparken på ulovlig grunnlag. – I det store og hele har jeg ikke dårlig samvittighet, sier han.

UiS og Nils Rune Langeland

Tidligere professor Nils Rune Langeland mener han ikke har gjort noe som kvalifiserer til å få sparken ved Universitetet i Stavanger. Derfor vil han nå prøve saken i retten.

Foto: NRK

Nils Rune Langeland har gjennom sin advokat sendt en stevning til Oslo tingrett mot Kunnskapsdepartementet. Det går dermed mot rettssak.

Det opplyser Langeland og hans advokat Kjell M. Brygfjeld til NRK.

Den tidligere professoren mener Universitetet i Stavanger (UiS) ikke hadde grunnlag for å gi ham sparken i fjor høst. Langeland mener UiS ga ham sparken ut ifra skjønn, ikke fakta.

– I det store og hele har jeg ikke dårlig samvittighet på den måten at jeg synes jeg har gjort noe veldig alvorlig mot noen som helst, sier den tidligere professoren til NRK.

I fjor sommer ble det kjent at Langeland hadde sendt grove seksuelle meldinger til kvinnelige studenter. Ingen av disse var Langeland sine studenter.

Disse meldingene skal imidlertid bare være noe av grunnen til at han fikk sparken. Det skal også ha vært interne forhold som bidro til avgjørelsen.

«Støvsuger-metoden»

Ifølge Langeland brukte UiS «støvsuger-metoden», og bygget opp en avskjedssak der de letet fram og inkluderte hendelser fra flere år tilbake.

– De trekker fram en episode fra 2011, meldinger på sosiale meldinger i 2014, et fuktig julebord, og noe som skjer på privaten. Så blander de alt dette sammen og sier det handler om grov krenkelse av tjenestepliktene til en professor ved UiS, sier han.

– Dette er en helt uholdbar bruk av loven.

Langeland er tydelig på at han aldri har trakassert sine egne studenter, eller hatt konflikt med sine kolleger.

– Jeg hadde ikke kjempet for denne saken hvis jeg hadde visst at jeg har drevet med trakassering av studenter og kolleger, sier han.

– Men jeg kan si at jeg har vært uvøren og uforsiktig i bruken av sosiale medier, helt klart.

I en rettssak vil Langeland og advokat Kjell M. Brygfjeld også argumentere for at UiS ikke ga den tidligere professoren tilstrekkelig støtte og mulighet til å bli kvitt sitt alkoholproblem.

Ingen kommentar

Rektor ved UiS, Marit Boyesen, påpeker at saken er ferdigbehandlet ved UiS, og vil derfor ikke kommentere anklagene fra Langeland. Hun sier følgende om stevningen:

– Vi har ikke mottatt denne beskjeden, men om det er slik, så tar vi dette til orientering. Utover dette har jeg ingen kommentar, sier hun.

Langeland saksøker Kunnskapsdepartementet (KD), siden det er KD som behandlet og avslo klagen på avskjedigelsen.

KD har mottatt varsel om at Langeland vil gå til søksmål for å prøve lovligheten av avskjedsvedtaket, men de har ennå ikke mottatt stevningen.

«Siden saken skal opp for domstolen, har vi ikke noe kommentar utover dette. Regjeringsadvokaten vil på vanlig måte være statens prosessfullmektig i saken», opplyser KD i en e-post.

Har søkt om penger

Langeland har søkt Forskerforbundet om penger til å finansiere en rettssak. Søknaden er ferdigbehandlet, men advokat Brygfjeld ønsker ikke å kommentere om de har fått penger eller ikke. Forskerforbundet vil heller ikke si noe om dette til NRK.

Langeland er imidlertid åpen for at det kan bli rettssak uansett hva Forskerforbundet lander på.

– Men jeg håper naturligvis at Forskerforbundet kan støtte dette, sier han.