Normal

Tårevåt avskjed med asylsøkerne

I dag måtte asylsøkerne ved de akutte mottakene i Haugesund og på Karmøy si farvel til lokalbefolkningen. – De er fantastiske menneske, sier Mahdi Mohseni om haugalendingene.

I dag måtte asylsøkerne ved de akutte mottakene i Haugesund og på Karmøy si farvell til lokalbefolkningen. – Litt dårlig timing å sende de vekk rett før jul, sier en av de frivillige som hadde planer om å feire jul sammen med asylsøkerne.

SE VIDEO: Her kan du se TV-saken om asylsøkerne som blir flyttet fra Haugesund og Karmøy til Stavanger.

Beate Leknes

Beate Leknes synes at UDI kunne ventet med flyttingen av asylsøkerne til etter jul.

Foto: Thomas Halleland / NRK
Mahdi Mohseni

Mahdi Mohseni fra Iran skryter hemningsløst over folk fra Haugesund og Karmøy.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I dag ble om lag 100 asylsøkere sendt med buss fra Karmøy og Haugesund til Forus i Stavanger. Før avreise var det mange fra lokalbefolkningen som møtte opp for å ta et siste farvel med asylsøkerne som de har knyttet bånd med.

– Jeg kan ikke si at jeg synes dette var så veldig kjekt, sier Beate Leknes, som har vært frivillig ved akuttmottakene.

Sterke følelser

I løpet av de syv ukene asylsøkerne har vært på Haugalandet er det mange som har gjort som henne: Stilt opp som frivillig for å hjelpe til. Det er dannet sterke vennskap mellom flere og det var mange som tok til tårene.

Nå legges de akutte mottakene ned. Asylsøkerne skal inn på mottaket på Forus, der UDI har signert en ettårsavtale om mottak for 1000 asylsøkere.

Både de frivillige og asylsøkerne på Haugalandet fikk beskjeden om flyttingen i går.

– Det er et ganske dårlig tidspunkt nå rett før jul. Det er mye som er planlagt her på Haugesunderen og det er mange asylsøkere som er invitert hjem til folk, sier Leknes.

Avskjed mellom haugesundere og asylsøkere

Mange har knyttet sterke bånd med asylsøkerne under de syv ukene de har bodd i akuttmottak på Flotmyrgården leilighetshotell i Haugesund.

Foto: Thomas Halleland / NRK
Siste måltid med asylsøkerne

Haugalendingene og asylsøkerne hadde et siste måltid sammen på Haugesunderen før bussene reiste i 13-tiden i dag.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Fantastiske mennesker

Asylsøkerne NRK snakker med skryter over tiden på Haugalandet.

– Det er fantastiske mennesker her, og vi elsker dem alle. De er snille og hjelper oss med alt vi trenger, sier Mahdi Mohseni, som kommer fra Iran.

Avskjedsklemmene satt løst, da bussene ble pakket og gjort klart for avgang klokken 13 i formiddag. Dagene vil nok stort sett dreie seg om det samme når de kommer til Forus, nemlig å fortsetter ventingen på å få asylsøknadene behandlet.

Flotmyrgården leilegheitshotell

FLOTMYRGÅRDEN: Dette er ett av to leilighetshotell hvor asylsøkerne har bodd.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK