– NRK og TV2 bør skamme seg

Styremedlem i Norges Idrettsforbund hudfletter TV-kanalene etter at Paralympics-bragdene ble utelatt i sportskavalkadene.

Styremedlem i Norges Idrettsforbund hudfletter TV-kanalene etter at Paralympics-bragdene ble utelatt i sportskavalkadene.

Styremedlem i Norges Idrettsforbund, Tom Tvedt, er svært kritisk til NRK og TV2 som utelot fjorårets Paralympics-bragder i sine sportskavalkader for 2012.

– Det er et tilbakeskritt for hele samfunnet at utøverne fra Paralympics ikke fikk være med i idrettskavalkaden for 2012, sier styremedlem i Norges Idrettsforbund, Tom Tvedt.

Svømmeren Sarah Louise Rung er i gang med dagens siste treningsøkt da NRK møter henne i svømmehallen på Kannik skole i Stavanger. Under paralympics i London i fjor vant hun to gullmedaljer og to sølvmedaljer, men prestasjonene ble ikke nevnt med ett ord i idrettskavalkadene til NRK og TV2.

– Det er selvfølgelig litt dumt at paralympisk idrett ikke blir tatt med. Et mål for en funksjonshemmet person er jo det samme som for en funksjonsfrisk. Det jobbes akkurat like mye, sier Rung til NRK.

Morten Eklund, Sara Louise Rung

Både Sarah Louise Rung og Landslagstrener Morten Eklund er misfornøyd over at Paralympics er utelatt i årskavalkadene over norske idrettsprestasjoner.

Foto: Frank Bremnes / NRK

– Først og fremst bør de skamme seg

Tom Tvedt (Ap)

Styremedlem i Norges Idrettsforbund, Tom Tvedt.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Kavalkade-utelatelsen av prestasjonene i Paralympics får styremedlem i Norges Idrettsforbund, Tom Tvedt, til å rase.

– Først og fremst bør de skamme seg. Dette er jo lavmål. I Norge skal alle være med. Uansett om man er funksjonshemmet eller funksjonsfrisk. Vi deltar på like vilkår og vi gjør det samme for nasjonen for å få de gullmedaljene som finnes, sier Tvedt.

Tvedt mener at utelatelsen av paralympicsutøvere handler om mer enn bare en idrettskavalkade.

Sarah Louise Rung

Sarah Louise er en av verdens beste funksjonshemmede svømmere.

Foto: Alastair Grant / Ap

– Det er jo slik at det å integrere, at alle skal ha like muligheter, har vært et nasjonalt mål. I kavalkadene på dette området ser det ut som om vi ikke vil vise fram de flotte resultatene som disse menneskene har levert for norsk idrett og for den norske befolkningen, mener Tvedt.

– Litt trist

Heller ikke landslagstrener Morten Eklund er imponert over vurderingen som ligger idrettskavalkadene på de store norske TV-kanalene.

– Jeg synes det er litt trist. Dette er jo utøvere som legger ned like mye tid, er like seriøse og som brenner like mye for idretten sin som de andre som vises ganske ofte i mediebildet, mener Eklund.

Det var norske flagg og stor jubel då Sarah Louise Rung trilla inn i ankomsthallen på Stavanger lufthamn Sola i dag. – Det er stort for Stavanger å få ho heim, seier varaordførar Bjørg Tysdal Moe.

VIDEO: Paralympics-dronningen har kommet hjem. Foto: NRK.

Sarah Louise Rung

Rung har blitt kåret til årets funksjonshemmede utøver to år på rad. Her fra idrettsgallaen i fjor.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Rung sine prestasjoner i Paralympics:

Paralympics-kavalkaden ble ikke ferdig

Ifølge sportssjef i NRK, Rune Haug, var det meningen at paralympicsutøverne skule få omtale i sin egen kavalkade.

Rune Haug

NRKs sportssjef Rune Haug forklarer at den planlagte kavalkaden fra Paralympics aldri ble ferdig.

Foto: NRK

– Fordi det var så mye godt stoff fra paralympics, så var det bakgrunnen for at vi ønsket å ha en egen kavalkade på ti minutter i pausen i nyttårshopprennet, til mange flere seere, sier Haug.

Denne kavalkaden ble imidlertid aldri ferdig.

Tom Tvedt mener at det langt fra er godt nok.

– Jeg synes jo fortsatt at dette ikke henger sammen. For det jo slik i norsk idrett at når man har årskavalkade så er det all idrett både for funksjonsfriske og funksjonshemmede. Det at man skal lage et eget program for de funksjonshemmede, synes jeg ingenting om, sier Tvedt.

Det har så langt ikke lyktes for NRK å få noen kommentar fra TV2 på kritikken mot sportskavalkadene.

Velkomstkomiteen til Sarah Louise Rung

Velkomstkomiteen til Sarah Louise Rung på Stavanger lufthavn Sola etter Paralympics.

Foto: Øystein Otterdal