Hopp til innhold

Arbeidsledige ingeniører kan bli lærere

NAV og fylkeskommunen arbeider med felles plan som kan imøtekomme behovet for flere realister i skolen. Fagforeninga for ingeniører ønsker tiltaket velkommen.

Mattelærer

Arbeidsledige ingeniører kan komme til å dekke noe av behovet for realister i skolene i Rogaland.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Jeg synes det virker veldig interessant. Det er jeg sikker på at mange av de ingeniørene som nå er arbeidsledige også synes.

Det sier Elisabet Kvinnesland, representant for Norges ingeniør og teknologiorganisasjon NITO, om prosjektet til NAV og Rogaland fylkeskommune. Hensikten er å få til ny ordning for å få ned den oljerelaterte arbeidsledigheten i fylket.

Les også: – Det er mye frustrasjon blant kolleger nå

Les også: Nå finnes ingeniørjobbene her

– Det har vært innledende samtaler med fylkeskommunen. Vi håper vi kan samarbeide om en kobling mellom ledige ingeniører i Rogaland og mulige ledige fremtidige lærerjobber, sier avdelingsdirektør i NAV Rogaland, Egil Tengs.

Elisabeth Kvindesland

Elisabet Kvinnesland, representant for Norges ingeniør og teknologiorganisasjon NITO, tror mange arbeidsledige ingeniører vil synes at det kan være interessant å prøve seg i læreryrket.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Han sier det er nye grupper med ledige i oljebransjen som har det tøft akkurat nå.

– Det er kanskje ikke automisk at de ser for seg å være lærere. På den andre siden ser vi at det jevnt og trutt er den typen stillinger som har vært utlyst i Rogaland.

Mangel på realister

– Vi har hatt en mangel på realister og realfagslærere. Det vil være interessant å se om det er mulig å rekruttere ingeniører som lærere.

Les også: – En god idé å prøve seg i Danmark

Les også: Sliter med å finne kvalifisert personell til tross for økt arbeidsledighet

Det sier Randi Hummervold, seksjonssjef i opplæringsavdelinga i Rogaland fylkeskommune. Hun ser og noen utfordringer i forbindelse med dette tiltaket.

– For det første må vi rekruttere personer som og har en interesse for å være lærere. Samtidig er det slik at enkelte av ingeniørutdannelsene ikke gir den rette bakgrunnen slik regelverket er nå, sier Hummervold.

Egil Tengs

Avdelingsdirektør i NAV Rogaland, Egil Tengs håper på en kobling mellom ledige ingeniører i Rogaland og mulige ledige fremtidige lærerjobber.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Studiepoeng

Om en ingeniør bestemmer seg for å bli lærer, kan det være nødvendig å fylle på med ekstra studiepoeng, før eventuelt opptak på pedagogikkstudier.

Les også: Flere kommer til å miste jobben i år og neste år

Les også: Han vil flytte 100 ingeniører til Egersund

Det kan være tungt å satse på ny karriere, og kanskje nye studier, men ingeniørorganisasjonen mener de nye planene kan gjøre det lettere å ta steget.

– Mange av dem som nå er arbeidsledige kommer til å synes at dette er veldig kjekt, og noe de kan lukte på å prøve, mener Elisabeth Kvinnesland i NITO.