Hopp til innhold

Han vil flytte 100 ingeniører til Egersund

Det er overkapasitet av utenlandske ingeniører uten jobb i Stavanger.

Bjørn Tore Leidland

Direktør i ACL engineering, Bjørn Tore Leidland vil bosette 100 utenlandske ingeniører i Egersund.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi må fange opp de ingeniørene som er tilgjengelige, omskolere dem, og få dem inn i boring og brønn. Det er behov for ingeniører der.

Det sier direktør i ACL engineering, Bjørn Tore Leidland til NRK.

Les også: Dempa optimisme i oljefylket

Det er overkapasitet av utenlandske ingeniører uten jobb i Stavanger. Det er disse Leidland vil skape en ny framtid for. Han kaller prosjektet for «Ingeniører uten grenser», og har allerede 15 ingeniører fra hele verden i sin stall.

– Har problemer med tekniske faguttrykk

En av dem er Taimur Akhtar fra Pakistan.

– Jeg kan snakke norsk, men ikke så mye. Jeg prøver så godt jeg kan å beherske språket, men jeg har spesielt problemer med tekniske faguttrykk på norsk, sier Akhtar.

Taimur Akhtar

Taimur Akhtar fra Pakistan har bodd og jobbet som ngeniør i Stavanger-regionen siden 2009.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Den pakistanske ingeniøren får nå opplæring i norsk og skal flytte til Egersund for å jobbe for ACL Engineering.

– Jeg har bodd her siden 2009. Nå kjenner jeg kulturen bedre. Folk er vennlige og jeg har mange norske venner, sier han.

– Legger de praktiske forholdene til rette

Taimur Akhtar er bare en av de over hundre ingeniørene som skal bosettes i Egersund.

Strategidirektør, Inger Tone Ødegård i næringsforeningen i Stavanger-regionen sier at ideen om å lage en ingeniørpool i Eigersund er god og framtidsrettet.

Les også: En advokat og tre ingeniører

Les også: Dempa optimisme i oljefylket

– Det er veldig, veldig flott. Regionen vår har lange tradisjoner for å rekruttere dyktig arbeidskraft fra utlandet. De tilfører viktig kompetanse for, mange bedrifter, sier hun.

Ødegård sier at Næringsforeningen er med på å tilrettelegge for ingeniører som kommer fra land utenom Europa.

Strategidirektør, Inger Tone Ødegård i næringsforeningen i Stavangerregionen

Strategidirektør, Inger Tone Ødegård i næringsforeningen i Stavangerregionen sier at ideen om å lage en ingeniørpool i Eigersund er god og framtidsrettet.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Vi som forening kommer inn dag to når det går på det med trivsel og tilrettelegging. Det kan være å bistå ektefeller med å få arbeid, for eksempel. Vi forklarer hvordan situasjonen fungerer, slik at de også kommer i jobbsøker-posisjon. Det kan være spørsmål om skatt, ferieloven, kjøreopplæring. Vi holder kveldskurs og forklarer hvordan tingene fungerer. Vår jobb er å legge de praktiske tingene til rette, sier Ødegård.

Vil snu trafikken av arbeidstagere

Bjørn Tore Leidland har vært med å på utvikle et nytt boligfelt på Eigerøy, med tanke på at ingeniørene han samler skal bosette seg og jobbe ut i verden fra Egersund.

Han mener byen har det som skal til i framtida.

– Jo, det er dristig, men jeg mener det er mulig. I Egersund har vi både tomter og plasser der disse ingeniørene kan bo. Jeg er overbevist om at det går å snu trafikken av arbeidstagere til Egersund, sier han.