Hopp til innhold

Sliter med å finne kvalifisert personell til tross for økt arbeidsledighet

Samtidig som arbeidsledigheten øker, sier tre av ti arbeidsgivere i Norge at de ikke finner de rette og kvalifiserte arbeidstakerne til å gjøre jobben.

Maalfrid Brath, konsernsjef i Manpower

Konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower har lagt frem listen over hvilken kompetanse som er mest etterspurt blant norske arbeidsgivere.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

I flere år har ManpowerGroup gjort undersøkelser i mer enn 40 land for å kartlegge hva slags arbeidskraft arbeidsgiverne etterspør.

I år har arbeidsledigheten i Norge gått over fire prosent for første gang på mange år. Likevel er det en markant økning blant de 750 arbeidsgiverne som har vært med på undersøkelsen i Norge som sier at de sliter med å finne den kompetansen de trenger.

Ingeniører nest mest etterspurt

Topp fire-listen over mest etterspurt kompetanse er:

  • Faglært arbeidskraft (som for eksempel håndverkere).
  • Ingeniører.
  • Sjåfører.
  • Regnskap og økonomimedarbeidere.

Samtidig viser tall fra NAV at det er registrert 5 400 arbeidsledige personer fra ingeniør- og IKT-fag.

– Det er paradoksalt at arbeidsledigheten kryper oppover samtidig som kompetansegapet øker. Det viser at det ikke er samsvar mellom den kompetansen som blir ledig, og den som etterspørres av arbeidsgivere, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

Hun sier at økende etterspørsel etter ingeniører i en tid der arbeidsledigheten blant ingeniører også øker, skyldes at de som mister jobben stort sett kommer fra høyt spesialiserte jobber i oljebransjen.

Varslede problemer

Mangelen på faglært arbeidskraft har vært fremme i debatten i flere år.

I regjeringsplattformen fra Høyre og Frp står det at regjeringen skal jobbe for å gjennomføre et yrkesfagløft nettopp på grunn av behovet for fagutdannet arbeidskraft.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har satt søkelys på problemstillingen. Dette var også tema da han ga ut bok i august 2014.

Det har ikke vært tilsvarende debatt rundt mangelen på yrkessjåfører. Der har debatten handlet mer om sosial dumping og konkurranse fra utlandet.

– Jeg har en følelse av at norsk ungdom skremmes bort fra transportyrket. Det er ingen 15-16-åringer som tenker at de har lyst til å kjøre lastebil som faktisk fullfører, sier transportleder Leif Nordby i Bring.

Han sier at bransjen til enhver tid har problemer med å finne gode sjåfører.

– Det er for få mennesker som har lyst til å være sjåfører i Norge i dag. Det er en utfordring for oss å finne folk med kompetanse på å kjøre på glatte veier og som har de rette førerkortene for større kjøretøy. Det er en utfordring, sier Brath.

AKTUELT NÅ