Hopp til innhold

Arbeidet gratis – fikk bare kost og losji

To rumenske statsborgere pusset opp en bolig i Stavanger, men fikk ikke lønn for arbeidet. Oppussingsmarkedet er særlig utsatt for arbeidskriminalitet, ifølge byggenæringen.

To menn tatt for arbeidskriminalitet

Politiet traff på disse to rumenske statsborgerne som pusset opp en bolig Stavanger. Rumenerne opplyste at de hadde fått jobben av en venn og at de ikke fikk betaling for arbeidet, bare gratis overnatting og mat. De to ble bortvist fra stedet.

Foto: Politiet

For tredje året på rad hadde politiet i Rogaland 17. og 18. april en koordinert aksjon mot byggefirmaer brukt av privatpersoner i fylket.

Politiet så etter brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.

Politiet fant blant annet åtte byggselskaper som ikke var registrert i det hele tatt.

Tre menn tatt for arbeidskriminalitet

Disse arbeiderne arbeidet med utvendig oppussing av en bolig i Stavanger, men jobbet i et usikret stillas. Arbeidet ble stanset av politiet.

Foto: Politiet

– Disse jobber totalt svart og får ikke den lønna de skal ha. Det betales heller ikke moms, skatter og avgifter, og man kan risikere at det er personer som for eksempel går på NAV-stønad, men som er i jobb, sier talsperson for A-krim Rogaland, Gro Ellingsen, til NRK.

Kriminaliteten går trolig ned

Politiet traff også på to rumenske statsborgere på en bolig under oppussing i Stavanger. De opplyste at de hadde fått jobben av en venn og at de kun fikk gratis overnatting og mat, men ingen lønn.

Gro Ellingsen

Gro Ellingsen, talsperson for A-krim Rogaland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Videre traff politiet tre arbeidere som bodde i en bolig som var under oppussing.

Politiet avdekket imidlertid færre uregistrerte selskaper i år enn under tidligere aksjoner.

– Alle tall er ikke gjennomgått og analysert, men inntrykket er at kriminaliteten i privatmarkedet i Rogaland kan være på vei ned, sier Ellingsen ifølge en pressemelding.

Det var for eksempel langt færre avvik med HMS-kort i år enn i fjor, med en nedgang fra 45 prosent til 27 prosent. HMS-kortet viser hvem personen jobber for. Alle som jobber i bygg- og anleggsnæringen og renholdsbransjen skal ha et HMS-kort.

– Samtidig er det altfor mange ulovligheter i bransjen til at vi på noen som helst måte kommer til å redusere innsatsen mot arbeidslivskriminalitet, understreker Ellingsen ifølge pressemeldingen.

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL), Jon Sandnes, synes den positive tendensen i Rogaland er gledelig, men mener det gjenstår mye arbeid.

Tatt for arbeidskriminalitet

Mannen til høyre på bildet var ikke registrert med arbeid i Norge, og han ble bortvist fra stedet i forbindelse med utgraving av en kjeller i Stavanger. Her er det mistanke om svart arbeid.

Foto: Politiet

– Der det har vært tiltak, er det tegn til bedring, men i de områdene uten effektive tiltak tyter ballongen ut, sier han.

Stavanger er en av sju byer som har et tverrfaglig A-senter, som er et samarbeid mellom Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten.

– Trengs flere øyne

Sandnes påpeker at det er særlig vanskelig å få bukt med kriminaliteten innen oppussingsmarkedet.

– Når du bygger noe, må du melde ifra. Det må du ikke når du pusser opp, sier han.

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggnæringens landsforening

Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Foto: BNL

Sandnes ønsker derfor et forenkla tilsyn, der ansatte i kommune eller stat kan bruke en sjekkliste med få punkter og slik raskt sjekke om det viktigste er på plass på en arbeidsplass.

– A-krim-sentrene er en god start, men de vil ikke kunne skanne hele samfunnet. Vi har tro på å ha flere øyne der ute som følger med, sier han.