Bortvist etter storaksjon mot svart arbeid

Totalt 70 personer ble vist vekk fra byggeplassen mistenkt for svart arbeid etter en koordinert politiaksjon i fem fylker.

Politiet aksjonerte mot svart arbeid

Tre arbeidere ble bortvist da de malte en privat bolig i Stavanger. De er mistenkt for svart arbeid. En av de bortviste arbeiderne driver et firma, og det er mistanke om at store deler av firmaets inntekter kommer fra svart arbeid.

Foto: Politiet

3. og 4. mai kontrollerte politiet totalt 480 boliger i Rogaland, Møre og Romsdal, Hordaland, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Målet med aksjonen var å kartlegge omfanget av kriminaliteten innen bygg- og anleggsbransjen i privatmarkedet.

Det var første gang politiet gjennomførte en så stor aksjon mot arbeidsmarkedskriminalitet i Norge.

Selv om de aller fleste er lovlydige, mener politiet det er grunn til bekymring.

Svart arbeid-aksjon

En av de tre arbeiderne som ble bortvist da de malte en privat bolig i Stavanger.

Foto: Politiet

– Det er en altfor stor gruppe som beveger seg i gråsonen og i det «helsvarte» markedet. Dette fører til konkurransevridning, og derfor jobber A-krim målrettet mot dette miljøet, sier Gro Ellingsen, felles talsperson for A-krim Rogaland, ifølge en pressemelding.

Blir utnyttet

Totalt ble 70 personer bortvist i alle seks fylkene på grunn av manglende papirer og mistanke om svart arbeid (se fakta). I Rogaland ble 392 arbeidere kontrollert, mens 29 ble bortvist.

Ifølge politiet har de færreste av dem som blir tatt, kriminelle hensikter, men havner på ulovlige byggeplasser på grunn av språkvansker og mangel på fagkompetanse.

– Derfor risikerer de å bli utnyttet av kriminelle aktører, sier Ellingsen.

60 team med over 320 medarbeidere fra Skatteetaten, politiet, Arbeidstilsynet, NAV og lokale kemnere deltok i aksjonen.

– Forbrukerne har et ansvar

Politiet understreker at vi som forbrukere har et ansvar. Arbeidsmarkedskriminalitet og svart arbeid eksisterer fordi noen ønsker å spare noen kroner når de skal ha malt huset eller pusset opp badet, påpeker Ellingsen.

Svart arbeid-aksjon 2

Politiet brukte politibåten for å sjekke byggeaktiviteten i Ryfylke. Flere steder ble det avdekket svart arbeid.

Foto: Politiet

– Dersom et firma tilbyr deg å gjøre jobben svart eller hvitt, skal du ikke bruke firmaet ettersom de allerede har signalisert at de også opererer utenfor det lovlige markedet. Dessuten: Virker tilbudet for godt til å være sant, er det gjerne også det. Sørg alltid for din egen del å få skrevet kontrakt før arbeidet startet og betal via bank, sier Ellingsen.