Hopp til innhold

Ap vil pålegge kommunene å gi jobb til unge som Ida-Michelle (23)

Jobbgaranti for alle født etter 1990 er Ap-ledelsen sitt forslag for å redusere antallet unge utenfor jobb og utdanning. Ida-Michelle Pedersen (23) har gått på arbeidsavklaringspenger siden hun var 18 år gammel.

Ida-Michelle Pedersen

Ida-Michelle Pedersen (23) synes det er godt å ha med hunden Kløver når hun møter NRK for å snakke om sin tilværelse som ung og arbeidsledig.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– I utgangspunktet synes jeg det høres fantastisk ut! For mange er kanskje dette det lille som skal til for at de skal komme seg ut i arbeid, sier Ida-Michelle Pedersen (23).

Hun har gått på arbeidsavklaringspenger siden hun var rundt 18 år gammel, og er dermed med i en gruppe som bekymrer politikerne: Unge utenfor arbeidslivet.

De siste månedene har det blitt færre unge arbeidsledige i Norge, men antall unge på tiltak, arbeidsavklaringspenger og unge uføre har det blitt flere av de siste årene.

Derfor lanserer Ap en rekke forslag til tiltak hvor det mest oppsiktsvekkende er en jobbgaranti for unge: Kommunen skal bli pliktig til å stille med en arbeidsplass til de som er født i 1990 eller senere. Dette gjelder unge som har gått igjennom en fireårig periode med arbeidsavklaringspenger, og som man fortsatt regner med har arbeidsevne. Kommunene skal bli kompensert for dette.

– Vi kan ikke se at våre unge faller utenfor arbeidslivet, kanskje for hele livet. Vi må investere i ungdommen vår. Bedre investering finnes ikke, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik

Aps lederduo: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

45 prosent økning i unge uføre

Statsministerkandidaten er i gang med valgturneen gjennom ti fylker og i dag var bussen kommet til Sør-Rogaland. Nestleder Hadia Tajik viste Støre rundt i hjemfylket, der de blant annet besøkte bedriften Roxel, som har omstilt seg fra olje til bygg- og anleggsbransjen. Tall på høy arbeidsledighet i regionen preget dagen, og Ap mener aktivitetsreformen er en del av løsningen.

– Folk som i dag går på arbeidsavklaringspenger, som man ser at risikerer å bli varig uføre, de ønsker vi skal ha en jobbgaranti, et tilbud om jobb, slik at de får et fotfeste i ordinært arbeidsliv. De trenger jobb og vi trenger kompetansen deres, sier Tajik.

Innføres jobbgarantien slik Ap vil blir Nav nødt til å tilby unge jobb, og klarer de ikke det blir kommunen pliktig til å tilby unge arbeid.

– Siden 2013 er det en 45 prosent økning i unge uføre. Dette er nesten ute av kontroll, så her må det kraftfulle tiltak til. Vi foreslår at i siste instans, må kommunen stille opp. I en norsk kommune er det mange uløste oppgaver. Det må være mulig å koble det med ledige hender, sier Støre.

– En «papirtiger»

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) kaller Aps forslag en «papirtiger».

– Det å skulle garantere ungdom jobb i kommunen er en garanti som ikke er verdt særlig mye. For det første har jo kommunen mange arbeidsplasser som krever spesiell kompetanse, derfor er det grenser for hvor mange jobber kommunen kan tilby.

– Og så er det paradoksalt at Ap nå ønsker å satse mer på kortvarige midlertidige stillinger i kommunene, samtidig som man skal avskaffe muligheten til å få en midlertidig stilling i det private, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland

Advokatfirma Bull Årstad

En halv milliard kroner gikk tapt – flere kan bli trukket inn i advokatskandalen

Fluefiske etter laks. To menn står i elva og fisker. Bildet er tatt i Trøndelag og Stjørdalselva, ved stedet Flora

Stopper laksefisket flere steder i landet: – Uforståelig