Hopp til innhold

– Partiene pleier å vokte seg for å vise frem indre strid

At Arbeiderpartiet viser frem hvor stor uenigheten rundt bybanesaken er, er uvanlig i norsk politikk, mener professor i statsvitenskap, Anders Todal Jenssen.

Bybane-avstemning i Stavanger Arbeiderparti

Fra avstemningen på Stavanger Arbeiderpartis medlemsmøte sist onsdag, det flertallet ville ha bussvei. Både Sandnes-laget og fylkestingsgruppen i samme parti kom til motsatt konklusjon.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

– Partiene vokter seg generelt for å framstå som preget av indre strid, og har dyp motvilje mot å framstå som veldig diskuterende overfor allmennheten, sier Anders Todal Jenssen, professor i statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Anders Todal Jensen

Anders Todal Jenssen.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Den siste tiden har Arbeiderpartiets ulike politikere, ulike nivåer og ulike kommuner i Rogaland vist helt motstridende standpunkter i bybane mot bussvei.

På et medlemsmøte i Stavanger Arbeiderparti stemte 60 for bussvei og 39 for bybane tidligere denne uken. Tidligere samme dag gikk fylkestingsgruppen for bybane. Søndag gikk bystyregruppen i Stavanger for bussvei.

Mener Ap har vært mer lukket

Mot bare fem stemmer stemte derimot Ap i Sandnes torsdag for bybane, og Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) er en uttalt bybanetilhenger.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Stavanger Arbeiderparti er delt i to i spørsmålet om det skal bygges bybane eller bussvei på Nord-Jæren. Onsdag vant bussvei-siden.

VIDEO: Cecilie Bjelland og Hilde Karlsen, begge i Stavanger Ap, har helt ulike meninger om bybanesaken. Foto: Kristoffer Møllevik

Forskjellen i måten å debattere viktige saker på, handler mye om ulik kultur, sier professor Todal Jenssen.

Han sier at Ap har en lang tradisjon for å være regjeringsparti og styrende parti i kommunestyrer og fylkesting. Det har nok bidratt til å gjøre partiet mer lukket enn det Ap i Rogaland nå viser frem.

– Partiene på høyre fløy og kanskje særlig Høyre i Norge har tradisjonelt tenkt på sine folkevalgte som de som visste best, kunne mest og som måtte bestemme politikken, legger han til.

Høyre: – De folkevalgte bestemmer

Mens Arbeiderpartiet har tatt medlemmene med på råd, med det søkelyset dette medfører, overlater Høyre bybane/bussvei-avgjørelsen til politikerne.

– Det er de folkevalgte Høyre-politikerne i kommuner og fylkestinget som til slutt avgjøre hva som blir vårt valg, sier leder i Rogaland Høyre, Sveinung Stensland, men understreker at det også hos dem er debatt:

– Vi har en løpende og god dialog med kommuneforeningene, og har også en del Høyre-ordførere, spesielt på Nord-Jæren. Så dialogen er i gang, sier han.

Ap: – Vi vil vise alle kortene

Partisekretær i Rogaland Ap, Eirik Aarek, sier partiet ønsker å være åpne om hvordan beslutningen om bybane eller bussvei tas.

– Vi ønsker å ha en åpen holdning til spesielle, store spørsmål som dette. Vi vil å vise alle kortene så tidlig som mulig, sier Aarek.

– Jeg føler at holdningen i Ap, ikke bare i dette fylket, men også resten av landet, er at vi går mot en mer åpen og inkluderende stil, ønsker mer engasjement og mer initiativ i medlemsmassen og ute i offentligheten, sier han.

– Kranglete og handlingslammet

Bra – både for partiet og for den offentlige debatten, legger han til.

– At en ser at det er store debatter i partiene, tror jeg bidrar til å engasjere folk ute, sier Aarek.

Men det tror ikke Todal Jenssen.

– Det store flertallet av oss blir jo fort slått av at det virker som partiene er både kranglete, handlingslammet og usikre på hva som er riktig politikk. Det er et bilde partiene forsøker å unngå å skape av seg selv, sier han.

Stavanger Arbeiderparti går for bussvei. Søndag gikk bystyregruppa inn for bussvei, og på medlemsmøtet onsdag kveld stemte 60 for bussvei og 39 for bybane.

VIDEO: På et medlemsmøte onsdag kveld stemte Ap-medlemmene i Stavanger om partilaget skal gå for bybane eller bussvei på Nord-Jæren. Foto: Kristoffer Møllevik