AP-opprop mot regjeringens Haugalands-politikk

Tretten AP-topper på Haugalandet mener regionen rakner. De har gått sammen om et opprop for å stanse den prosessen.

Haugesund rådhus

– Både for vår egen region og for regionene nord og sør for oss, er det viktig at vi er sterke. Vi har lenge jobbet tverrpolitisk for å ivareta felles, offentlige regionsinstitusjoner. Det har vært bred enighet om at vår region er avhengig av at disse institusjonene ivaretas her hos oss, og ikke flyttes, men nå rakner mye på grunn av den blåblå regjeringen.

Les også: – Haugesund-regionen må stå sammen

Les også: Frykter Haugesund-regionen smuldrer opp

Det er budskapet fra de tretten Arbeiderparti-toppene på Haugalandet. De representerer like mange kommuner. Utsira, Bokn, Vindafjord, Tysvær, Karmøy og Haugesund i Rogaland, sammen med Hordalands-kommunene Kvinnherad, Tysnes, Bømlo, Fitjar, Etne, Sveio og Stord.

Vil bekjempe splittelse

AP-toppene vil ha nytt fengsel på Haugalandet. De vil ha høyskole-samarbeid med Bergen i stedet for med Stavanger. Politisamarbeidet mener de og bør gå nordover mot Bergen, i stedet for sørover mot Stavanger.

De vil dessuten styrke Helse Fonna for å sikre at ikke også helsepolitikken skal styres fra Stavanger.

Les også: – Godt for Aibel er godt for Haugalandet

– Den blåblå regjeringen styrer tunge funksjoner i regionen sørover mot Stavanger. Vår region splittes og bygges ned gjennom dette. Dette er en negativ utvikling som vi vil samle kreftene imot og aktivt forsøke å bekjempe, heter det i oppropet fra Arbeiderparti-politikerne på Haugalandet.

Marte Eide Klovning

Utsira-ordfører Marte Eide Klovning frykter at det hun mener er regjeringens svekkelse sv Haugalands-regionen kan føre til avfolking i hennes egen kommune.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Utsira frykter avfolking

– Det viser at vi i Arbeiderpartiet er enige om å bevare Haugalandsregionen, og at vi ikke er enige i denne regjeringens politikk. Vi håper at stortingsrepresentantene fra Haugalandet ser at vi går i feil retning.

Det sier Utsira-ordfører Marte Eide Klovning som er en av dem som står bak oppropet. Hun frykter at det hun mener er svekkelsen av Haugalands-regionen kan føre til avfolking i Norges minste kommune.

– Det har noe med hvordan vi bruker fastlandet i dag. Det er ikke lett på grunn av det værharde sjøstykket vi må over. Hvis en da skal få forlenget reisetid, og i ytillegg sitte i bl noen timer for å komme til Stavanger, så blir det verre, mener Utsira-ordføreren.