Hopp til innhold

– Godt for Aibel er godt for Haugalandet

Optimismen er grenseløs blant politikerne og næringslivet i Haugesund etter at Johan Sverdrup-kontrakten på åtte milliarder gikk til Aibel.

Aibel heiser flagget

Aibel heiser flagget etter de gode nyhetene tirsdag mirgen.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Sveinung Stensland, Høyre

Sveinung Stensland (H) er stortingsrepresentant og fra Haugesund.

Foto: John Petter Hernes

– Dette trengte vi nå. Kontrakten viser at både verfts og leverandørindustrien her i fylket fortsatt er konkurransedyktige og at denne bransjen har en lys fremtid, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

Bjørn Tollefsen

Bjørn Tollefsen, konserndirektør for Aibels verft i Haugesund fikk blomster av kommunen i dag.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

I dag kom nyheten om at oljeserviceselskapet Aibel har fått jobben med å bygge dekket til boreplattformen på Johan Sverdrup-feltet. Dette er en jobb som på det meste vil sysselsette 3.000 arbeidere, med en kontraktsverdi på i overkant av åtte milliarder kroner.

Stensland jubler i takt med alle andre fra Haugesund og Haugalandet.

– Men alle som er glade i norsk industri og norske arbeidsplasser har grunn til å flagge, sier han.

Før sa vi at det som er godt for Haugesund Mekaniske Verksted (HMV), er godt for Haugesund. Nå sier vi «Det som er godt for Aibel, er godt for Haugesund».

Petter Steen Jr.
Aibel i Haugesund

Kontrakten på over enn åtte milliarder kroner skal på det meste sysselsette 3.000 arbeidere i blant annet Oslo, Haugesund, Grimstad og selskapet sitt verft i Thailand. (Bildet er fra verftet i Haugesund)

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

«Hurra, hurra, hurra»

Ordfører i Haugesund, Petter Steen jr. fikk i morges det han kaller en fantastisk nyhet på telefon. Han svarte med tre ganger hurra.

Petter Steen jr.

Petter Steen jr. ordfører i Haugesund.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Aibel er en så dominerende og viktig virksomhet i vår region. De er den suverent største private arbeidsgiveren i regionen. Vi vet at for hver krone som brukes ved Aibel, brukes det to kroner i det øvrige næringslivet. Dette betyr mye for hele regionen og samfunnet, sier Steen.

Ordføreren har sviktende skatteinntekter og et veldig trangt kommunebudsjett i bakhodet. Den treårige Aibel-kontrakten vil også gjøre kommuneøkonomien romsligere.

– Økt sysselsetting gir økte inntekter i kommunekassene. Vi har sett i løpet av høsten og nyåret at arbeidsledigheten har økt i regionen. Folk uten arbeid betaler mindre skatt, sier Steen.

Nedbemannet 1000 i 2014

Aibel kuttet i fjor først 230 ansatte i mars, så 250 ansatte i september, så 230 ansatte i starten av oktober og 290 til i slutten av oktober.

Egil Severeide

Egil Severeide, leder i Haugesundsregionens næringsforening.

Foto: arkiv / NRK

– Dette betyr veldig mye for virksomheten der borte. Det har gått litt trått for Aibel i det siste, med nedbemanning på grunn av redusert oljepris. Vi håpet på at Sverdrup kunne være med å snu trenden, sier Egil Severeide, leder i Haugesundsregionens næringsforening.

– Dette har også veldige ringvirkninger. I en periode med mye pessimisme er ikke dette bare viktig for Aibel, men for hele mentaliteten rundt næringen, legger han til.

Hotelldirektøren feirer

Scandic skåler for Aibel-kontrakt

På Scandic skålte de ansatte for Aibel-kontrakten.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

På byens største hotell, Scandic Maritim skålte direktøren og de ansatte i brus da de fikk nyheten.

– Det er en gledens dag for hele Haugalandet, og selvsagt for hotellnæringen også. Det betyr mye for oss når Aibel har stor aktivitet. I fjor satte vi mange månedsrekorder, og det gjorde vi da Gudrun var her for to år siden også, sier administrerende direktør Reidar Westre.