Hopp til innhold

Ap dropper 1. mai etter Tajik-nekt

I en årrekke har Arbeiderpartiet og LO feira 1. mai side om side. I år vil ikke Ap være med i Haugesund.

Hadia Tajik under Arendalsuka 2017

LO i Nord-Rogaland takka nei til Ap-nestleder Hadia Tajik på talerstolen i Haugesund og Sauda 1. mai. Nå svarer Ap-lokallaget med å trekke seg fra arrangementet.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Vi kan ikke være med når vår nestleder blir nekta å holde 1. mai tale, sier Arne-Christian Mohn, Ap-ordfører i Haugesund.

Mohn viser til at det lokale LO-styret tidligere i april sa nei takk til Aps tilbud om at nestleder Hadia Tajik kunne holde 1. mai-taler i Haugesund og Sauda. Bakgrunnen for avslaget var partiledelsens behandling av Acer og tilknytninga til EUs energiunion.

Arne-Christian Mohn

Arne-Christian Mohn.

Foto: Erik Waage / NRK

– Her har LO i Nord-Rogaland gjort en stor feil. Når de utelukker vår nestleder og fremste representant i Rogaland, har de automatisk uteklukka oss, mener Mohn.

LO-sekretær sitter sjøl i Ap-styret

Etter en lang og hard debatt vedtok stortingsflertallet 22. mars at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke. Mange Ap-lokallag var mot, men partiet sikra likevel flertall i saken sammen med Miljøpartiet De Grønne.

Gerd Kristiansen (LO) 1. mai 2014

LO-leder Gerd Kristiansen holdt 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo i 2014. Her har både LO og Arbeiderpartiet sine hovedkontorer.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Arbeiderpartiet og de fagorganiserte i LO har lange tradisjoner for å samarbeide om 1. mai-arrangementer landet over.

Borgny Hauge Skogen er organisasjonssekretær i LO, men også styremedlem i Haugesund Ap. Da Ap behandla 1. mai-deltakelsen, stemte hun mot. Hun var også til stede da LO i Nord-Rogaland avgjorde å takke nei til Tajik, men da hadde hun ikke stemmerett.

Saken er bare trist, mener hun.

– Det var jo ikke Hadia Tajik LO stemte mot, de stemte mot ledelsen i Arbeiderpartiet. Hele fagbevegelsen og mange partilag i Ap var mot Acer. Men motstanden kunne blitt vist med paroler i toget, mener hun.

Ap-ordfører dropper 1. mai-tog

Skogen håper ikke Arbeiderpartiet «gjengjelder ondt med ondt», og har fortsatt et håp om at de stiller 1. mai.

– Jeg synes dette er trist. Mohn var på årsmøtet i LO i Nord-Rogaland på mandag. Han sa ikke noe om dette da, men han sa hva han mente om LOs vedtak, sier hun.

Borgny Hauge Skogen, LO

Borgny Hauge Skogen er organisasjonssekretær i LO i Nord-Rogaland – men også styremedlem i Haugesund Ap. Hun synes saken er trist.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Mohn avviser at Ap boikotter LO.

– Vi kan ikke si ja til et arrangement hvor vår nestleder ikke får lov til å komme. Men vi ønsker et godt samarbeid framover, og har strukket ut en hånd og sagt at fra 2. mai må vi fortsette det gode samarbeidet, presiserer Ap-ordføreren.

Sjøl dropper han 1. mai-toget i Haugesund i år.

– Men det blir som alltid flagging og en frokost, sier han.